Europa dă în fumători

Europa dă în fumători
Deva – Din cauza înăspririi legislaţiei antifumat care are loc în acest an în toate ţările europene, au de suferit şi românii. Dacă până acum fumătorii care doreau să se angajeze nu întâmpinau nici o rezistenţă din partea legii în ceea ce priveşte consumul de tutun la locul de muncă, din acest an situaţia se modifică.

Potrivit reglementărilor Uniunii Europene, începând cu 1 ianuarie 2007 firmele româneşti pot respinge cererea de angajare a unei persoane pe motive de… viciu. Fumătorii îşi vor găsi mai greu de lucru pentru că patronii sunt protejaţi de o lege „europeană”.

Ţările din Uniunea Europeană au legi stricte care-i vizează pe fumători şi, în consecinţă, România este nevoită să se conformeze acestor reglementări. În ţara noastră, potrivit statisticilor, 32,3% dintre bărbaţi şi 10,1% dintre femei sunt atinşi de viciul consumului de tutun. Noua măsură este întâmpinată cu plăcere de unii patroni din judeţul Hunedoara, însă cei „viciaţi” care doresc să se angajeze regretă în acest moment aderarea la Uniunea Europeană.

Consumul de tutun începe să ridice probleme nu doar sănătăţii ci şi… carierei. Riscul de a nu mai găsi un loc de muncă din cauza viciului îi face pe deveni să condamne legea impusă de Uniunea Europeană.

„Nu este bine şi nici normală această lege impusă de U.E. Nu înţeleg de ce angajatul nu are dreptul să fumeze? Mi se pare că avem de-a face cu o discriminare. Eu nu sunt fumător, am colegi care fumează, dar nu mă deranjează cu nimic dacă cineva îşi aprinde ţigara în timpul serviciului”, afirmă Alexandru Miheţ.

„Această măsură impusă de U.E. este discriminatorie, dar dacă tot am aderat trebuie să acceptăm legile impuse de ei. Dacă tot au dat legea asta ar trebui ca, la locul de muncă, fiecare patron să amenajeze locuri speciale pentru fumat”, este de parere Andrei Balasz. Unii patroni susţin, însă, că măsura e binevenită din cauză că fumatul poate afecta randamentul în anumite meserii.

„La firma mea nu aş angaja orice fumător. Dacă acela care solicită angajarea fumează vreo trei pachete de ţigări pe zi am să refuz să-l angajez pentru că în momentul exercitării meseriei va cere pauză de fumat din cinci în cinci minute. În plus, măsura va fi binevenită pentru nefumători, care vor lucra astfel într-un mediu mai curat”, susţine B. Dumitru, patron al unei firme de construcţii.

Călin Bicăzan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !