Europa în Familia orădeană

Europa în Familia orădeană
O carte care dovedeste ca era necesara pentru constiinta cititorului, aparuta cu prilejul sarbatoririi a 140 de ani de la aparitia Revistei Familia, este „Imaginea Europei în Revista Familia (1865 – 1906)”, tiparita la Editura Muzeului Tarii Crisurilor.

Autorul acestui tom este Corneliu Craciun, apreciatul si stimatul dascal de la Universitatea oradeana. El a întreprins o activitate laborioasa, dat fiind vastul material inserat în paginile revistei de-a lungul timpului, cunoscuta fiind deschiderea larga si atenta a lui Iosif Vulcan fata de diversele sale aspecte ale vietii intelectuale si a evenimentelor contemporaneitatii. O tribuna înteleapta


Iosif Vulcan dorea, si a reusit, sa trimita în caminele cititorilor revistei materiale cât mai interesante, ceea ce a facut profilul foii sale mereu proaspat, de un interes aparte. Revista Familia a fost oglinda vie a prezentului si ochiul limpede si ager al viitorului.

Aceasta revista, deosebit de echilibrata si diversificata, nu s-a vrut si nu a fost, politiceste, în conflict cu autoritatile vremii, dar a reflectat si reliefat, în buna maniera si suplete de gândire, fapte si idei progresiste, adica a fost o tribuna înteleapta. Lui Iosif Vulcan, spirit apt în lucrarea sa, iscoditor, mergând la concluzii vizionare, nu putea sa-i scape întâmplarile proaspete, parecum „de senzatie”, care se petreceau pe mereu agitatul nostru continent, interesându-l la modul firesc al firii sale.

Europa si popoarele ei, moda momentului chiar, Emanciparea femeilor, Progresul tehnico-stiintific, Catastrofele naturale s.a. sunt capitole analizate si redate cu stil si competenta de catre Corneliu Craciun, care se doreste, precum si în alte carti ale sale, carturar elevat si scriitor documentat cu serioasa sârguinta. Cât despre Iosif Vulcan, patronul istoricei reviste, el a trudit pentru a statornici în lectorii sai, cu fina abilitate, sentimentul apartenentei noastre la Europa.

Ion Davideanu