Europa pune lacătul pe firme

REŞIŢA – Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor a prezentat, într-un comunicat de presă, lista celor 41 de instalaţii din ţară care se află într-una din următoarele situaţii: faliment, încetarea activităţii, diminuarea capacităţii sau sistarea depozitării deşeurilor.

În această listă se află şi două firme din judeţul Caraş-Severin: TMK Reşiţa şi S.C.Food 2000 din Bocşa. Prima dintre ele, a încetat activitatea de depozitare a deşeurilor, iar cea de-a doua societate şi-a diminuat activitatea.

Sub incidenţa IPPC

IPPC (Prevenirea şi Controlul Integrat al Poluării) este una din directivele după care au trebuit să se alinieze toate instalaţiile şi societăţile, din ianuarie 2006. Temenul limită este sfârşitul anului 2006, când în cazul în care nu se respectă normele IPPC, va fi sistată activitatea firmei respective. Cu alte cuvinte, toate firmele care până în prezent au poluat, dacă nu vor face investiţii pentru a diminua acest fenomen, vor fi închise.

O portiţă de scăpare ar fi sistarea activităţii în domeniul care provoacă poluare, sau diminuarea acesteia pâna la stadiul în care nu dăunează mediului.

Investiţii prea mari

Acestea sunt căile alese de TMK Reşiţa şi SC Food 2000 SRL. TMK a ieşit de sub incidenţa IPPC-ului, întrucât a oprit activitatea de depozitare a deşeurilor. Până acum, TMK Reşiţa a investit, în acest domeniu 5000 de euro, urmând ca până la sfârşitul anului viitor, să fie investiţi alţi 900.000 euro pentru îmbunătăţirea sectorului de gestiune a deşeurilor. SC Food 2000 nu a oprit definitiv activitatea de poluare, dar a înjumătăţit-o, pentru a scăpa de eventualele amenzi după 2007.

Doina Rolea

0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase