Europa şi la Penitenciar

De Otilia Șandor
Iniţiaţi în istoria 9 mai FOTO: Penitenciarul Oradea
Iniţiaţi în istoria 9 mai FOTO: Penitenciarul Oradea
30 de deţinuţi şi-au îmbogăţit cultura generală cu informaţii despre istoricul Zilei Europei, 9 mai.

Vineri (9 mai 2014), la sediul Penitenciarului de Maximă Siguranţă Oradea, angajaţii de la Serviciul de Educaţie şi Asistenţă Psihosocială (din cadrul Penitenciarului Oradea) au organizat împreună cu Mircea Dulca, director al Muzeului Militar Naţional, filiala Oradea, o dezbatere intitulată simplu „9 Mai – Ziua Europei”, cu 30 persoane de libertate „clasificate”.

Dulca a făcut o trecere în istorie, începând din 1950 când s-a parafat o înţelegere economică între un număr de şase state europene (printre care Germania, Franţa, Italia şi ţările din zona Benelux) punându-se bazele Comunităţii Economice Europene, care se va transforma în timp în Uniunea Europeană Modernă cu structuri politice, economice şi militare, astfel încât relaţiile economice, politice, culturale dintre statele membre vor căpăta alte conotaţii.

Organizatorii au explicat deţinuţilor că Ziua Europei nu înseamnă numai data de naștere a proiectului european, la care participă și România ca membru cu drepturi depline ci şi „o zi a bucuriei de a fi împreună, o zi a voinței de solidaritate, o zi a marii comunități pentru toți cetățenii Uniunii Europene”.

Evenimentul de vineri de la penitenciar a avut drept scop „transmiterea mesajului de apartenenţă la spaţiul şi valorile culturale, economice şi sociale ale civilizaţiei europene şi se derulează în temeiul protocolului de colaborare încheiat între cele două instituţii”, a transmis Adina Bîrda, purtător de cuvânt la unitatea de detenţie orădeană.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !