Europarlamentarul Emilian Pavel, avocatul „sclavelor” din Sicilia, în Parlamentul European

De Veronica Bursaşiu
7Comentarii
Povestea ei a ajuns în Parlamentul European
Povestea ei a ajuns în Parlamentul European - © Foto: The Observer
Europarlamentarul Emilian Pavel militează la Strasbourg pentru redarea demnităţii şi libertăţii femeilor din România care muncesc în condiţii de sclavie în Italia.

Aproximativ 5.000 de românce lucrează sezonier la fermele din provincia italiană Ragusa, situată în Sicilia, al treilea mare producător de legume din Europa. Aici, până la 7.500 de femei – majoritatea românce – trăiesc într-o adevărată sclavie.

Potrivit organizaţiei pentru apărarea drepturilor imigranţilor „Proxyma Association”, peste jumătate dintre femeile care lucrează în serele din Ragusa – Sicilia sunt forţate să întreţină relaţii sexuale cu angajatorii lor, iar aproape toate lucrează în condiţii de muncă forțată şi exploatare cruntă. Povestea unei românce, apărută în „The Observer”, publicaţie săptămânală a ziarului britanic „The Guardian”, a fost preluată de presa din România şi a pus în alertă autorităţile.

Europarlamentarul bihorean Emilian Pavel a pledat cauza româncelor în Parlamentul European reunit la Strasbourg. „… Indiferent ce discutăm noi la Bruxelles sau Strasbourg, există anumite realități tragice care se află la temelia întregii dezbateri. Dacă ratăm soluțiile care ne pot asigura baze solide, toată ambiția noastră pentru progres în relațiile și echilibrul dintre sexe va fi în zadar”, a spus Emilian Pavel. Intervenţia a avut loc cu ocazia unei ample dezbateri despre egalitatea între femei și bărbați în Uniunea Europeană.

pavel Foto: The Observer ©

„Aș fi vrut să vorbesc despre obligația de a ne asigura de urgență ca femeile și bărbații să fie plătiți la fel pentru aceeași muncă, sau despre faptul că jumătate din populația lumii (femeile) nu poate fi atât de disproporționat reprezentată la nivel de conducere sau chiar în politică”, a explicat parlamentarul, care şi-a schimbat discursul pe fondul „abuzurilor inimaginabile și inacceptabile pentru societatea și valorile noastre” la care sunt supuse româncele în Sicilia.

„Aceste femei, în cazuri documentate de experți, sunt victime ale bătăilor, exploatării sau șantajului, unele fiind obligate să întrețină relații sexuale cu angajatorii lor! Deși inimaginabil pentru mulți dintre noi, până la egalitatea de salarii sau reprezentare la locul de muncă, unele femei se confruntă cu o asemenea realitate. Trebuie să găsim întâi soluțiile la problemele-cheie de bază. Femeile, nicăieri în lume, nu pot fi tratate astfel! Și totuși, aceste fapte au loc zilnic în Uniunea Europeană!”, spune Emilian Pavel.

Europarlamentarul bihorean a făcut apoi apel la fiecare parlamentar european, și mai ales la cei italieni, să sprijine orice demers „care va reda nu doar demnitatea, ci și libertatea acelor femei. Trebuie să acționăm de urgență împotriva adevăratei piețe negre a muncii în UE, care stârnește atât de multe controverse, probleme și, iată, suferință! Mă bucură reacția rapidă a guvernului României față de problema semnalată și sper că italienii vor fi cooperanți și mai ales eficienți!”.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor