Europorcul, sacrificat tradiţional

2Comentarii
BIHOR – Bihorenii rămân consecvenţi zicalei conform căreia, porcul în noaptea de Ignat visează cuţitul, nu aparatul de asomat, chiar dacă riscă să fie amendaţi de inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare Bihor. Iar amenzile pot ajunge şi până la 2.500 lei.

După ce anul trecut, în toată ţara au fost achiziţionate doar 220 de pistoale cu glonţ captiv, aparatele de asomat recomandat de UE pentru a sacrifica purceii, în 2008 numărul acestora a fost în uşoară creştere. Pentru a folosi pistolul, este necesară obţinerea unei autorizaţii din cadrul Prefecturilor, dar şi a unui permis de port-armă neletală. Preţul unui asemenea aparat este unul prohibitiv şi e cuprins între 150-500 de euro. De asemenea, cel care îl utilizează trebuie să fie instruit în acest sens. În timpul asomării, animalul este inconştient, dar sistemul său vegetativ funcţionează, asigurând alimentarea normală cu sânge a tuturor organelor, până în momentul în care este înjunghiat. Prin această metodă, se asigură sută la sută obţinerea unor produse de o calitate superioară, consideră specialiştii. Prin asomare nu apare ceea ce se numeşte procesul de stres dinaintea morţii, în urma căruia se elimină acid lactic în carne, fapt ce afectează calitatea produselor finite.

 

Superstiţii de Ignat
Strămoşii sacrificau porcii şi-i dădeau ofrandă divinităţii solare, Ignat, pentru a-i veni în ajutor Soarelui în preajma celei mai scurte zi a anului, solstiţiul de iarnă. Ei credeau că sângele porcilor va întări Soarele slăbit de efortul depus peste an şi-l va ajuta să lupte cu întunericul zilelor care deveneau tot mai scurte.

Tăiatul porcului şi ritualul de incinerare, pârlitul, amintesc de jerfele aduse zeilor din Antichitate. Perechea lui Ignat, Inatoarea, este şi ea asociată cu focul şi rugul funerar. În popor se crede că Inatoarea le torturează şi opăreşte cu apă clocotită pe femeile care lucrează în ziua de Ignat.

Toate obiceiurile legate de înjunghierea porcului, semnele rituale făcute pe corpul lui, pârlirea sau jupuirea pielii, tăierea corpului în bucăţi, făceau parte dintr-un ritual, menit să asigure sănătatea gazdei în anul care urma, să alunge spiritele rele sau să prezică vremea. Inima şi splina sunt foarte importante, pentru că ele prezic dacă anul următor va fi bogat, respectiv dacă iarna va fi grea. Dacă în inimă este mult sânge închegat înseamnă că stăpânul porcului va avea noroc la bani. La splină, dacă partea mai umflată se află spre coadă înseamnă că iarna va fi mai grea către sfârşitul ei, iar dacă este lungă şi subţire, că iarna va fi şi ea lungă, dar blândă.

 

Veronica Bursasiu2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor