Eurovot pentru europarlamentari

2Comentarii
Eurovot pentru europarlamentari
ORADEA – Alegerile europarlamentarele nu diferă prea mult faţă de alegerile cu care românii ne-am obişnuit deja. Cetăţenii cu drept de vot vor pune ştampila pe buletinul de vot în dreptul listei partidului pe care îl preferă.

Diferenţa constă în faptul că listele pentru euro-alegeri ce îi sunt puse în faţă alegătorului sunt aceleaşi pentru toate judeţele, deoarece România este organizată într-o singură circumscripţie electorală. Pragul de accedere în Parlamentul European este de 5% pentru partide, organizaţii aparţinând minorităţilor naţionale, alianţe politice şi electorale. Candidaţii independenţi pot primi mandate dacă au obţinut, fiecare în parte, un număr de voturi valabil exprimate cel puţin egal cu partea întreagă a raportului dintre numarul total de voturi valabil exprimate şi numărul de mandate de parlamentari europeni ce revin României.

13+1

13 partide politice şi-au depus candidaturile pentru euro-scrutin la Biroul Electoral Central. PSD, PRM, PD, PNL, UDMR, PC, PLD, PNG-CD, PIN, Partida Rromilor Pro-Europa, Partidul Alianţa Socialistă, PNŢCD şi Partidul Verde sunt formaţiunile politice care aspiră la locuri în Hemicliclul de la Bruxelles sau în cel de la Strasbourg. Episcopul reformat Laszlo Tokes candidează independent. De menţionat că pentru alegerile europarlamentare poate vota orice cetăţean comunitar (cetăţean al unei ţări membre UE – n.r.), care are rezidenţa sau domiciliul în România şi nu a votat la ultimele alegeri generale europarlamentare, din 2004. Aceleaşi condiţii trebuiesc îndeplinite şi în cazul în care un cetăţean comunitar – rezident sau domiciliant în România – doreşte să fie ales în PE. În mod normal, mandatul unui europarlamentar este de 5 ani, iar alegerile europarlamentare se desfăşoară în toate ţările UE în aceeaşi perioadă. Ultimele alegeri europarlamentare s-au desfăşurat în Europa în anul 2004, când zece state au aderat la UE. Următoarele alegeri sunt în 2009. Aşadar, prin excepţie, europarlamentarii români aleşi luna viitoare vor avea un mandat scurt, de circa un an şi jumătate.

Calin Corpas2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor