„Evadaţi” pe scena Teatrului

5Comentarii
„Evadaţi” pe scena Teatrului
ORADEA – În premieră pentru Penitenciarul Oradea, o trupă proprie de „actori” a urcat pe o scenă de teatru în afara zidurilor instituţiei.

Trupa „Descuiaţi-i” a prezentat ieri, la Teatrul Arcadia din Oradea, în faţa unei săli pline, spectacolul „Un pedagog de şcoală nouă” după textul lui I. L. Caragiale.
„Actorii sunt şapte persoane private de libertate şi un tânăr eliberat de o lună, care vine în continuare la repetiţii şi spectacole.

S-au pregătit din noiembrie, sub coordonarea actorului Florian Silaghi şi a regizorului Sebastian Bărbălan. Conducerea teatrului, prin domnul director Marius Aron, a fost alături de noi în ultimii ani, la mai multe activităţi de reintegrare socială”, precizează inspectorul principal Gabriel Ţica, purtătorul de cuvânt al PRMS Oradea.
„În ultima perioadă societatea civilă a putut observa, prin intermediul mass-media, o diversificare a acţiunilor întreprinse de noi în comunitate în vederea reinserţiei sociale şi a diminuării recidivei.

Pentru îmbunătăţirea rezultatelor este nevoie ca eforturile noastre să fie continuate şi dincolo de porţile penitenciarului, unde competenţa noastră încetează, de către autorităţi cu atribuţii în domeniu sau ONG-uri”, spune inspectorul-şef principal Ioan Ilea, directorul PRMS Oradea.

Pedagog „chiulangiu”
Actorii au adaptat pe alocuri textul lui Caragiale, au cântat şi au dansat pe ritmuri rromani, iar la un moment dat Pedagogul „a şters-o” de pe scenă, încercând să „evadeze”, fiind însă readus între actori de un gardian impozant. La final, actorii au smuls ropote de aplauze minute în şir.
„Am avut emoţii la început, dar mi-au trecut pe parcurs. Am intrat în pielea personajului şi chiar am trăit cât am fost pe scenă în anii sfârşitului de secol XIX. E o experienţă pe care aş vrea să o repet, e ca un microb, nu poţi scăpa”, povesteşte „Pedagogul”.
„Am avut emoţii foarte mari, însă reflectoarele, publicul şi mai ales faptul că familia a fost în sală m-au ajutat să trec peste ele. Modificările pe care le-am adus textului au fost în urma ideilor noastre, şi pe care le-am pus în practică cu permisiunea conducerii”, completează unul dintre „elevii rebeli”.

Ovidiu Morcan5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor