Evazioniştii, pregătiţi pentru aderare

ORADEA – Intrarea în Uniunea Europeană a pus Garda Financiară în faţa unor probleme noi. Desfiinţarea magazinelor duty-free de la frontieră nu îi scuteşte de dureri de cap pe inspectorii instituţiei, imaginaţia traficanţilor de ţigări şi băuturi alcoolice fiind extrem de bogată.

Astfel, în locul filierelor care aduceau ţigările din magazinele scutite de taxe de la graniţă, au apărut altele, care „importă” tutun din Ucraina. „Dacă în pieţele agro-alimentare din Oradea lucrurile sunt, oarecum, sub control, judeţul, mai ales zonele rurale, sunt invadate de ţigări aduse din Ucraina, fără timbru sau cu timbru fals”, spune Călin Gal, comisar-şef la Garda Financiară Bihor.

În ceea ce priveşte alcoolul, Gal spune că sunt supravegheate rutele din nordul judeţului, acolo pe unde vine alcoolul de la producătorii din Maramureş şi Satu Mare.

 

Trafic cu electronice

O altă bănuială de evaziune fiscală este legată de importul de produse electronice şi electrocasnice. „În acest weekend am avut o activitate de control, împreună cu angajaţi Direcţiei Regionale Vamale, acţiune în cadrul căreia am verificat toate maşinile care au intrat în ţară”, declară Călin Gal.

Scopul acestei acţiuni a fost de a verifica marfa şi actele de provenienţă ale produselor electronice, dar şi ale materialelor de construcţie sau a fructelor importate din Comunitatea Europeană, pentru a depista eventualele facturi subevaluate sau firmele fictive, folosite ca „tampon” între furnizori şi beneficiari.

La originea acestei iniţiative de control a sta faptul că, potrivit comisarului-şef, sumele previzionate din impozitele pe aceste produse au scăzut drastic în lunile de după aderare.

„Acest lucru este posibil acum pentru că TVA nu se mai încasează în vamă, iar produsele pot intra fără plata anticipată a acestei taxe”, afirmă Gal, ajungându-se astfel la păgubirea bugetului cu sume importante.

Valentin Buda0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase