Evaziune de peste 10 milioane lei

De Otilia Șandor
Evaziune de peste 10 milioane lei
Un cetăţean din Ungaria, administrator de firmă din Oradea a ajuns luni în arestul Poliţiei Bihor fiind acuzat de evaziune fiscală de peste 10 milioane de lei, spălare a banilor și transmitere fictivă a părţilor sociale ori a acțiunilor deţinute într-o societate comercială, în scopul săvârșirii unei infracțiuni sau al sustragerii de la urmărirea penală ori în scopul îngreunării acesteia.

Achiziţii fictive

Polițiștii de investigare a criminalității economice îl bănuiesc pe bărbatul de 53 de ani că, din mai 2013 până în februarie 2014, pe când era administrator de fapt al unei firme orădene, ar fi înregistrat în evidenţele contabile ale societăţii diferite documente financiar contabile de achiziţie fictive, fără justificare economică sau comercială, de la două societăți comerciale cu comportament tip „fantomă”, din Salonta și din Chișineu Criș, în valoare de circa 9.000.000 lei, ca să micşoreze baza impozabilă şi să se sustragă de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului general consolidat al statului, în cuantum de 1.737.738 lei, reprezentând TVA.

Administratorul e bănuit şi că în aceeaşi perioadă ar fi transferat din conturile bancare ale firmei 8.356.257 lei, bani în legătură cu care anchetatorii bănuiesc că provin din evaziune fiscală, în conturile celor două firme cu comportament de tip „fantomă” și, ulterior, într-un cont bancar dintr-o altă țară a Uniunii Europene, ca să disimuleze originea ilicită a banilor.

Omul e bănuit şi că, în calitate de asociat la aceeași firmă orădeană ar fi cesionat fictiv în aprilie 2014 (în timpul desfășurării unei inspecții fiscale la societate) părțile sociale ale societății către o persoană care nu s-a implicat în niciun fel în coordonarea, conducerea activității societății și nu a desfășurat activități comerciale economice sau financiar contabile în numele societății, nu a efectuat operațiuni bancare prin conturile societății și nu a întocmit și depus raportările fiscale la organul fiscal competent pentru societate, în scopul sustragerii de la urmărirea penală ori în scopul îngreunării acesteia.

Prejudiciu mare

Poliţiştii de la SICE au calculat un prejudiciu total provocat bugetului consolidat al statului de 10.093.995 lei. Pentru recuperarea banilor, au fost dispuse măsuri asigurătorii, prin instituirea sechestrului asigurător pe bunurile mobile și imobile ale bărbatului de 53 de ani, precum și prin poprirea banilor deținuți de acesta, până la concurenţa valorii probabile a prejudiciului de 1.737.738 lei, reprezentând TVA. Poliţiştii zic că se va solicita confiscarea specială a celor 8.356.257 lei, bani în legătură cu care anchetatorii bănuiesc că provin din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.

Bărbatul a fost marţi prezentat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor și la Tribunalul Bihor, cu propunere de arestare preventivă.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !