Evaziunea fiscală în creştere

Călin Gal
Călin Gal
Evaziunea fiscală a crescut în judeţul Bihor în 2009 faţă de 2008 cu 250%.

Anul 2009 s-a caracterizat printr-o creştere foarte mare a evaziunii fiscale, potrivit lui Călin Gal, comisarul-şef al Gărzii Financiare (GF) Bihor. „Faţă de anul precedent, în 2009 evaziunea fiscală a crescut cu 250%, în special în domeniul intracomunitarelor, petrolier, produselor accizabile şi al produselor agricole”, a declarat Călin Gal.

Asta înseamnă 215 miliarde de lei vechi, doar la nivelul judeţului Bihor, din care circa 50% din activitatea de monitorizare, 24 de ore din 24, a achiziţiilor intracomunitare. Pe de altă parte, din date transmise altor judeţe s-au identificat societăţi fantomă care au prejudiciat statul prin taxe şi impozite neplătite, în valoare de peste 2.000 de miliarde de lei vechi.

În Bihor

Peste 100 de societăţi comerciale fantomă au fost depistate anul trecut în judeţ, împotriva acestora fiind făcute sesizări penale. De asemenea, în 2009 a avut loc o creştere a confiscărilor de alcool şi băuturi alcoolice. „La categoria produselor din tutun a avut loc o scădere a evaziunii fiscale de 49-50%, pe fondul desfiinţării magazinelor duty-free la graniţa cu ţările UE”, a explicat comisarul-şef al GF Bihor.

O scădere a evaziunii fiscale s-a constatat şi în ceea ce priveşte dotarea agenţilor economici cu case de marcat fiscale. Pe de altă parte a crescut evaziunea fiscală în acest domeniu din cauza neutilizării caselor de marcat fiscale. „Anul acesta vom avea multe verificări pe baza OUG 28/99. Intenţia noastră nu este de a sancţiona ci aceea ca agenţii economici să se doteze şi să utilizeze casele de marcat. Neutilizarea caselor de marcat se transformă în evaziune fiscală”, este de părere Călin Gal.

A scăzut şi numărul suspendărilor de firme care au ca obiect de activitate produsele accizabile marcate, băuturi şi ţigări, de la 69 în 2008, la 41 în 2009.

Monitorizarea operaţiunilor intracomunitare în zonele de frontieră este o altă activitate de bază a GF Bihor. „În 2009 am avut un număr de 8.367 de operaţiuni monitorizate dintre care 1.057 selectate în baza analizei de risc, ca societăţi asupra cărora au planat suspiciuni de evaziune fiscală. 45 de societăţi au fost inserate în grila de consemn şi au fost verificaţi şi clienţii acestora”, a declarat comisarul-şef al GF Bihor.

Valoarea amenzilor aplicate în 2009 a fost cam aceeaşi cu cea aplicată în 2008, de circa 84 de miliarde de lei vechi. A crescut, în schimb numărul amenzilor aplicate de la 1.848 în 2008 la 2.413 în 2009. „Activitatea noastră s-a axat anul trecut mai mult pe impulsionarea şi recuperarea arieratelor la bugetul statului”, a concluzionat Călin Gal.

DAN BIRTA0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !