Eveniment: „Jazz and beyond”

Eveniment: „Jazz and beyond”
© Foto: Dan Burcea și Roza Zah
Mircea Tiberian concertează la Oradea alături de Michael Acker şi Octavian Scurtu.

Miercuri, 21 mai, de la ora 19, iubitorii jazz-ului vor avea bucuria unui spectacol de excepţie la Filarmonica Oradea, „Jazz and beyond” cu Mircea Tiberian, Michael Acker şi Octavian Scurtu.

Mircea Tiberian este unul dintre personajele cu evoluţia cea mai complexǎ şi spectaculoasǎ din muzica româneascǎ a ultimelor decenii. Activitatea sa muzicală s-a materializat în mii de concerte şi peste douăzeci de albume realizate sub nume propriu; cel mai recent a apărut în 2013 la casa de discuri Soft Records sub titlul „Dinner for one”. Mircea Tiberian are, în acelşi timp, un rol esenţial în pedagogia jazzului şi a muzicii improvizate din România, fiind iniţiatorul şi conducǎtorul primului şi celui mai important departament de jazz şi pop de la noi. A primit din partea Universitǎţii Naţionale de Muzicǎ din Bucureşti calificativul de Magna cum Laude pentru lucrarea sa de doctorat „Raportul dintre ritm şi celelalte elemente ale discursului muzical” şi predǎ la aceastǎ instituţie cu gradul de profesor universitar. Tiberian este activ şi în domeniul literar, muzicologic sau al interferenţelor artistice, publicând numeroase articole, cǎrţi, sau antologii şi fiind autorul câtorva spectacole ce includ, alǎturi de muzicǎ, poezie, teatru sau film. I-a fost acordat de cinci ori premiul pentru compoziţie de jazz al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, ultima oarǎ în 2012 pentru volumul antologie „Jazz inside out”. Cea mai nouǎ carte a sa, intitulatǎ „Sunetul de referinţǎ”, apărutǎ la editura Nemira în 2013, s-a bucurat de o primire calduroasǎ şi aprecieri elogioase, atât în lumea literarǎ cât şi în rândul cercetatorilor fenomenului muzical.

Gust, rafinament

În concertul de la filarmonica orǎdeanǎ, Mircea Tiberian va apare alǎturi de doi apreciaţi tineri instrumentişti Michael Acker la contrabas şi Tavi Scurtu la percuţie.

Deşi foarte tânǎr, contrabasistul Michael Acker are deja o carierǎ bogatǎ pe scenele jazzului autohton şi nu numai. El a cântat alǎturi de mai toţi reprezentanţii importanţi ai genului din România dar a avut şi colaborǎri cu muzicieni internaţionali precum John Betsch sau Nicolas Simion. Paleta sa stilisticǎ acoperǎ o arie largǎ de expresie, de la jazzul main stream panǎ la avangardǎ sau de la funk la ethno jazz.

Cunoscut publicului din proiecte ca The Egocentrics, B.A.U sau din colaborarile cu Eduard Jak Neumann Quartet, Iordache, Nicolas Simion, Vlaicu Golcea şi mulţi alţii, timişoreanul Octavian Scurtu “Tavi” este unul dintre cei mai reprezentativi percuţionişti ai momentului în România. Performanţa sa se remarcǎ prin gust, rafinament şi o stǎpânire perfectǎ a tehnicii instrumentale.

Întâlnirea acestor trei muzicieni este o ocazie pentru ascultǎtori de a fi părtaşi la o performanţă de cel mai înalt nivel, intensă şi plină de originalitate, o adevarată mostră de autenticitate muzicalǎ. Programul “Jazz and beyond” conţine în mare compoziţii ale lui MirceaTiberian. Materialul prestabilit este tratat liber, creativ, fiecare membru având o importantǎ contribuţie la realizarea conceptului muzical. Concertul este oferit de Primăria Oradea. Intrarea este liberă.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !