Evenimente marcante

Evenimente marcante
Recunoştinţa faţă de familiile îndoliate şi supravieţuitorii transplantului a fost subliniată anul acesta mai mult ca niciodată.

În vară, fostul şef al Agenţiei Naţionale de Transplant (A.N.T.) din România, dr. Victor Zota, expertul în transplant renal, dr. Mihai Lucan, de la Cluj şi dr. Andrei Nica, consilier la A.N.T. au ţinut să mulţumească bihorenilor pentru că nu ezită să salveze vieţi omeneşti în momente tragice şi extrem de dureroase. Dr. Zota susţine că România e cu ochii pe Oradea şi că mulţi specialişti din ţară întreabă „ce secret e la Oradea că a reuşit de doi ani aproape să aibă cei mai mulţi donatori din ţară”. Dr. Zota crede că nu există niciun secret în succesul medicilor orădeni altul decât devotamentul faţă de pacienţi.

Pro transplant

Transplantul de organe a fost motivul întâlnirii dintre medici şi reprezentanţi ai Bisericii din judeţ, chiar în preziua sărbătoririi a 10 ani de la primul transplant hepatic reuşit efectuat în ţara noastră. „Gratuitatea şi dăruirea de sine din propria viaţă pentru aproapele nostru au o adevărată valoare. Astfel ne mântuim prin iubire”, a spus Episcopul Bercea, susţinut de pastorul Cruceru, care a completat: „ce dovadă mai mare de dragoste poate exista?”.

În 18 septembrie, Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Fundeni a celebrat 200 de transplanturi hepatice efectuate în cadrul programului de transplant demarat în 1997. La eveniment, specialiştii în domeniu au fost înconjuraţi de zeci de foşti pacienţi, care datorită profesionalismului şi implicării echipelor de medici, beneficiază acum de o nouă viaţă în urma unor transplanturi hepatice reuşite. Primul transplant de ficat cu supravieţuirea pacientului – încă în viaţă – a avut loc în aprilie 2000. Media de vârsta a pacienţilor transplantaţi este de 37,5 ani, însă este posibil ca vârsta maximă să depăşească 60 de ani. Dintre cei care au primit un nou ficat, 133 sunt înca în viaţă, rata de supravieţuire fiind de circa 71 la sută.

Otilia Sandor0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !