Evenimentul liric al anului

4Comentarii
Evenimentul liric al anului
ORADEA – Spectacolul de operă cu „La Traviata” de Giuseppe Verdi este evenimentul muzical care a captat atenţia publicului meloman orădean, existând toate premisele ca reprezentaţia să se desfăşoare cu casa închisă.

În absenţa unui teatru de operă şi operetă în oraş, asta în ciuda tradiţiei orădene a genului, este normal ca un spectacol liric să se bucure de un asemenea interes. Evenimentul va avea loc luni, 11 decembrie, de la ora 19:00, la Teatrul de Stat din Oradea, şi va fi reluat în data de 5 ianuarie 2007, iar din distribuţie fac parte numeroşi artişti ai Operei Naţionale din Cluj-Napoca.

J.b. vă prezintă în continuare câţiva dintre protagoniştii acestui spectacol, o versiune lirică a celebrului roman al scriitorului francez Alexandre Dumas fiul, „Dama cu camelii”.

Daniela Tricu
Rolul Violettei Valery va fi interpretat de soprana Daniela Tricu. Născută la Aiud, ea a absolvit cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca şi este angajată ca artist liric la Opera Naţională din capitala transilvană din anul 2001. Considerată a fi una dintre cele mai promiţătoare voci feminine ale momentului,

Daniela Tricu are în palmares numeroase roluri: Pamina din „Flautul fermecat”, Susanna din „Nunta lui Figaro”, Blonde din „Răpirea din serai”, Adina din „Elixirul dragostei” etc.

În rolul pe care îl va interpreta la Oradea, cel al curtezanei Violetta, s-a bucurat de numeroase succese pe câteva importante scene ale lumii, de acest personaj fiind legată şi consacrarea sa internaţională.

Xavier Rivandeneira
Tenorul ecuadorian Xavier Rivadeneira va da voce celuilalt erou al operei verdiene, Alfredo Germont. Solist de bază al Operei de Stat din Budapesta, oraş în care s-a stabilit din anul 1991, Rivadeneira a debutat pe o scenă lirică exact cu acest rol, al îndrăgostitului din „La Traviata”. Tenor strălucit, de factură italiană, el are un repertoriu vocal-simfonic impresionant şi diversificat. Cariera sa fulminantă l-a dus pe toate marile scene ale Europei şi Americii Latine. În România a debutat în anul 2005, în cadrul unei Gale de Operă, pe scena Teatrului Naţional, la invitaţia regizorului spectacolului care va avea loc luni la Oradea, Horia Ballint.

Florin Estefan
Orădean la origini, tenorul Florin Estefan (Giorgio Germont în „La Traviata”) şi-a început studiile muzicale la Liceul de Artă din oraşul nostru, la clasa profesoarei Angela Popescu. Este angajat, încă din timpul studenţiei, datorită calităţilor sale vocale de excepţie, la Opera Naţională din Cluj-Napoca, al cărei prim-solist este în prezent. A participat la cursuri de perfecţionare organizate de Mariana Nicolesco sau celebrul bariton italian Rolando Panerai, iar din ianuarie 2007 este bursier al Cardiff International Academy of Voice.

Laureat a numeroase festivaluri internaţionale, Estefan are o activitate scenică extrem de bogată, iar repertoriul este unul absolut impresionant. Notabilă este şi prezenţa sa în două filme artistice, Transilvanya, al regizorului francez Tony Gatlif, şi în rolul principal al pelicului The Boss, semnată de compozitorul A. Stenberger. Giorgio Germont reprezintă debutul său scenic în acest rol.

Vladimir Lungu
Dirijorul Vladimir Lungu, născut în Basarabia, este masterand la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, specializarea stilistică dirijorală. Activitatea sa profesională se manifestă pe două planuri, al dirijatului coral şi a celui orchestral. Dirijor permanent al corului de cameră „Juventute”, al Universităţii Babeş-Bolyai, şi al corului Astra, el are colaborări de succes şi cu numeroase alte formaţii corale, inclusiv cu corul Operei Naţionale clujene. Repertoriul său de operă este unul extrem de bogat, incluzând titluri precum „Evgheni Oneghin”, „Elixirul dragostei”, „Don Pasquale”, „My Fair Lady”, „Flautul fermecat”, „Bărbierul din Sevilla”, „Rigoletto” şi multe altele.

Horia Ballint
În sfârşit, dar nu cel din urmă, regizorul Horia Ballint, orădean atât prin naştere, cât şi afectiv, care a fost sufletul acestui eveniment, gândit ca un nou pas în campania de reînfiinţare a teatrului de operă şi operetă la Oradea, este absolvent al cursurilor de cultură scenică şi integrare culturală europeană. Cartea sa de vizită este una impresionantă şi, dacă ne referim doar la colaborările sale cu marile nume ale scenei lirice, cuprinde zeci de spectacole de operă, operetă, concerte-recital sau gale de operă.

Planurile sale de viitor se leagă de realizarea unui spectacol cu „Norma” de Bellini. În ceea ce priveşte spectacolul de luni, Horia Ballint mărturiseşte că propune o viziune nouă, mai modernă, a celebrei creaţii verdiene, preferând însă să păstreze surprizele pentru momentul ridicării cortinei.

Valentin Buda4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor