Evidenţa populaţiei, online

ORADEA – Actele de stare civilă ale cetăţenilor Municipiului Oradea vor intra în curând în rând cu lumea, adică vor fi arhivate electronic, aşa cum se întâmplă în statele din Uniunea Europeană.

Crearea unei arhive digitale este doar unul dintre obiectivele proiectului de cooperare transfrontalieră lansat vineri de Primăria Oradea, în colaborare cu Asociaţia Zona Metropolitană Oradea, Direcţia de Evidenţă a Persoanelor a Judeţului Bihor şi Autoguvernarea Locală a Municipiului Debrecen. Lansarea oficială a Proiectului „Îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite de către serviciul public de evidenţă a persoanelor”, finanţat prin programul PHARE CBC RO 2004, a avut loc ieri, în Sala General Traian Moşoiu a Primăriei Oradea.

De bază

Gheorghe Seica, managerul proiectului, a prezentat evoluţia actelor de stare civilă în Oradea, subliniind că este vorba despre circa 600.000 de documente, vechi de o sută de ani. Fauszt Zoltan, reprezentantul Primăriei Debrecen, a atras atenţia că arhivarea  electronică  reprezintă un proces anevoios, dar absolut necesar. „Comunicarea electronică reprezintă o utilitate de bază, aşa cum erau considerate apa şi canalizarea în secolele trecute”, a spus Fauszt.

Online

Bugetul proiectului este de 50.000 de euro, din care 7.000 reprezintă cofinanţarea din partea Primăriei Oradea. Coordonatorii proiectului se aşteaptă ca, după cele zece luni de desfăşurare a proiectului, să se poată vorbi despre o eficienţă sporită a administraţiei publice locale, dar şi despre o colaborare întărită cu oraşul Debrecen. Principalul rezultat, cel de care vor beneficia în mod practic cetăţenii municipiului, este crearea şi funcţionarea arhivei digitale din cadrul Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor (DEP) a Primăriei Oradea. „Cetăţenii vor putea depune cereri sau solicita informaţii şi servicii chiar şi online”, a evidenţiat Gheorghe Seica.

Claudia Curta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !