Evoluția în timp a atitudinii față de muncă

5Comentarii
Evoluția în timp a atitudinii față de muncă
De-a lungul istoriei s-au schimbat mult în atitudinea omului față de muncă, dar munca constituie încă un element central al vieților noastre.

De multe ori suntem identificați și evaluați după ceea ce muncim.

În 2009, Duchohetty a arătat că multe dintre interacțiunile noastre sociale și personale se formează tocmai pe baza muncii pe care o prestăm, iar Ardichavili și Kuchinke (2009) și Borchert și Landherr (2009) au arătat în studiile lor că mulți oameni consideră munca mai importantă decât religia și decât timpul liber.

Munca a fost depășită în importanță doar de activitățile de familie.

Influența pe care o are munca în viața de zi cu zi

Viața de familie este direct influențată de munca pe care o prestăm: ne influențează din punctul de vedere al programului și implicit al timpului liber alocat activităților cu familia și hobby-urilor noastre.

Influența nu se limitează doar la acest lucru. Munca este cea care generează venituri și astfel influențează direct nivelul de trai pe care îl avem.

Munca pe care o alegem influențează în mare măsură persoanele cu care ne întâlnim și asocia în viața de zi cu zi, influențează momentul și durata vacanțelor, modul în care ne instruim, stilul de viață pe care îl avem.

Au existat perioade istorice în care alegerea locului de muncă nu era atât de puternic legată de identitatea persoanei. Erau mai importante numele de familie sau reședința.

În zilele de astăzi, practic munca pe care o avem este cea care ne definește în cea mai mare măsură. Așa încât alegerea nu mai poate fi lăsata la voia întâmplării.

Ce este cariera și cum o alegem?

Munca pe care o vom alege este cea care va influența tot parcursul vieții noastre.

Așa încât, nu ne mai putem limita doar conceptul de „muncă” (ocupație) ci vorbim despre „carieră”. Iar cariera este definită de ca fiind „parcursul evenimentelor ce compun o viață” (Super, 1976).

Ca să alegem o carieră anume avem la dispoziție o multitudine de informații din diverse surse. Dar de cel mai multe ori este foarte greu să discernem ce ne-ar putea fi folositor. Există o mulțime de cariere din care putem alege.

La prima vedere poate părea simplu, dar procesul alegerii carierei poate deveni frustrant, complicat și copleșitor pentru că nu e vorba doar de o simplă potrivire a persoanei cu o carieră anume.

Așa încât este foarte util să fie solicitată părerea unui specialist care să vă ghideze în procesul de orientare în carieră.

Specialistul este cel care vă ghidează în procesul de clarificare a valorilor personale, identificarea abilităților necesare pentru a opta pentru o carieră anume.

În procesul de orientare în carieră sunt identificate și interesele personale și a motivația de a urma o carieră anume.

Un psiholog de psihologia muncii este cel care vă poate ajuta să stabiliți obiective realiste pentru ceea ce vă doriți să faceți și vă poate ajuta să faceți față mai eficient diverselor îngrijorări și preocupări pe care le aveți legate de carieră.

Un proces bine ghidat de orientare în carieră vă poate ajuta să dezvoltați o înțelegere mai clară a propriei persoane și vă ajută să cunoașteți care sunt resursele, limitările și caracteristicile personale, că poate ajuta să luați în considerare diverși factori importanți precum oportunitățile care apar, influența familiei, obligațiile pe care le aveți în diverse roluri de viață, constrângerile financiare.

Sfatul unui specialist este cel care vă poate ajuta să alegeți analizând atent și amănunțit ce oportunități reale aveți și să nu ajungeți în situația de a vă „trezi” accidental într-o profesie doar pentru că e comod.

Advertorial! Hb: 2610615Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor