Ex libris la Tibor Erno

Ex libris la Tibor Erno
Galeria Tibor Erno gazduieste în aceste zile o interesanta expozitie de grafica mica ex libris semnata de artistul de origine oradeana Balajti Karoly. Organizata sub egida Asociatiei Române de Ex Libris, manifestarea a adus pe simezele galeriei de pe Sirul Canonicilor 200 de lucrari ale autorului.

La vernisajul care a avut loc la sfârsitul saptamânii trecute a participat si presedintele asociatiei, nimeni altul decât directorul Bibliotecii Judetene „Gheorghe Sincai”, Constantin Malinas. Acesta a tinut sa sublinieze calitatea exponatelor, în conditiile în care procesul de creatie în cazul lucrarilor destinate sa ilustreze paginile cartilor necesita o coordonare perfecta între autorul cartii si grafician. Inspirat din balade


Banyai Szabados Katalin, din partea Galeriei Tibor Erno, a facut o scurta istorie a acestui gen artistic, ex libris, pornind de la prima creatie de acest gen, apartinând unui grafician german, Hans Ziegler, si publicata în anul 1482. Conform spuselor sale, aceste „miniaturi” necesita, pe lânga o îndemânare deosebita, si un intelect creator de exceptie.


Una dintre temele preferate ale lui Balajti sunt baladele si legendele transilvanene, artistul facându-si o reputatie de „clasic” al temelor inspirate din folclorul si miturile Ardealului. Nu este lipsit de importanta faptul ca munca sa a ajuns sa fie apreciata si dincolo de granitele tarii, lucrarile sale fiind intrate în circuitul international de gen. Exponatele însirate de-a lungul galeriei aduna în forma lor finita o compilatie între xilogravura, linogravura, serigrafie, tiparituri si tehnica digitala. Modernul, deci, se îmbina armonios cu traditionalul.

Laura Voicu