„Exagerare” cu amendamentele

14Comentarii
Petru Filip
Petru Filip
Preşedintele PDL Bihor crede că miile de amendamente la Legea Bugetului sunt o exagerare.

Preşedintele PDL Bihor, Petru Filip, a apreciat ieri că cele 6.500 de amendamente la Proiectul de Buget pe 2010 sunt o „exagerare”. Întrebat dacă numărul lor mare ar putea provoca amânarea adoptării Bugetului şi, implicit, amânarea celei de-a doua tranşe din împrumtul de la FMI, senatorul Filip s-a arătat optimist.

„Dacă toate cele 6.500 de amendamente ar ajunge în discuţia plenului Parlamentului, ar fi nevoie de minim o lună şi jumătate pentru a le vota, unul câte unul. Strict tehnic, ar fi posibil, însemnând însă doar un exerciţiu politic de pierdere a timpului. Cred însă că peste 98% din ele se vor opri în Comisia de buget-finanţe întrucât reprezintă propuneri punctuale, de genul finanţării unei şcoli comunale. Ori nici nu există rubrici pentru încadrarea unor astfel de cereri în Buget.  În Proiectul de Buget se pot amenda eventual sumele totale pentru reparaţia şcolilor sau spitalelor din toată ţara. Iar apoi ministerele de resort au sarcina de a împărţi banii după rapoartele pe care le primesc din teritoriu. Ideea este să faci amendamente la o cifră generică nu la un obiectiv anume. Eu cred că bugetul va fi adoptat cu o întârziere de câteva zile, maxim o săptămână, fiindcă nu cred că avem nici rezistenţa fizică să votăm atâtea amendamente”, a explicat Filip.

Bani pentru Bihor

Pe de altă parte, senatorul bihorean de Ceica a recunoscut că, pentru orice eventualitate, a înaintat şi el propuneri „pe acelaşi sistem”. „Am vizat spitale din Oradea, îndeosebi Judeţeanul care e spital de urgenţă şi mai are nevoie de opt milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor, dar şi şcoli şi biserici din Colegiile 3,4 şi 6. Pe de altă parte, am discutat deja cu ministrul Funeriu pentru continuarea reabilitării şcolilor comunale, îndeosebi cele din foste centre de plase precum Ceica, Tinca sau Vadu Crişului. Tot în comunele importante ar trebui înfiinţate şi pieţe agro-alimentare. În ce priveşte spitalele, cred că cele cu importanţă regională trebuie dezvoltate separat, după specializarea lor, fără conglomerarea lor administrativă.”, a mai spus Petru Filip.

Totodată, Filip a mai declarat că judeţul Bihor va primi fonduri „la acelaşi nivel cu anul trecut”, la echilibrarea bugetelor locale din sumele defalcate provenind din TVA. De asemenea, guvernul a cuprins Centura Oradiei în proiectul de lege a bugetului în timp ce reabilitarea drumurilor naţionale ce leagă Oradea de Satu Mare, Deva respectiv Arad sunt cuprinse în bugetul Companiei de Drumuri Naţionale.

Cristian Horgos14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor