Examen pentru rezidenţiat

Examen pentru rezidenţiat
ORADEA – Azi s-a desfăşurat în două centre universitare din ţară concursul naţional de intrare în rezidenţiat. Astfel, un număr de 4.836 de absolvenţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie au susţinut concursul pentru obţinerea unei specialităţi, care s-a desfăşurat sub forma unui test grilă, cuprinzând 200 de întrebări. Rezidentiat

Pentru a promova, candidaţii trebuie să obţină cel puţin 65% din punctajul maxim realizat.

Din numărul total de candidaţi, 4.663 au optat pentru locurile scoase la concurs de către Ministerul Sănătăţii, restul concurând pentru locurile scoase la concurs în reţeaua medicală a altor ministere. În premieră, anul acesta concursul se desfăşoară pe domenii: medicină, în Centrul Universitar Bucureşti, unde au participat 4437 de candidaţi pe 2.327 de locuri, medicină dentară şi farmacie, în Centrul Universitar Cluj-Napoca, unde au participat 171 de candiaţi pe 40 de locuri la medicină dentară şi respectiv 55 de candidaţi pe 70 de locuri la farmacie.

Locuri puţine la Oradea

Din totalul de 2.327 de locuri scoase la bătaie pentru rezidenţiatul în medicină, doar 44 au fost alocate pentru Oradea, oraşul nostru situându-se astfel pe penultimul loc dintre cele 11 centre universitare. În general, cele mai multe locuri au fost scoase la bătaie pe specialitatea Psihiatrie, un număr de 200 de locuri, iar 210 locuri figurează pentru Medicina de urgenţă – două domenii deficitare în ceea ce priveşte numărul de medici. Din cele 44 de locuri de Medicină alocate pentru Oradea, cinci sunt pentru Chirurgie generală, şapte pentru Medicină de familie, cinci pentru Medicină de laborator, opt pentru Medicină internă, două pentru Obstetrică-ginecologie, trei la Ortopedie-traumatologie, 12 pentru Pediatrie şi două pentru Sănătate publică şi management. Pentru Medicină dentară, din cele 40 de locuri stabilite, Oradea nu a primit nici unul. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la domeniul Farmacie. Din cele 70 de locuri scoase la concurs, Oradea nu s-a ales cu nici unul, preferându-se centre precum Bucureşti, Cluj-Napoca sau Iaşi.

Scandal între medicinişti

Locurile puţine alocate pentru Oradea au constituit nu demult un motiv de scandal între conducerea Facultăţii de Medicină şi Farmacie Oradea şi conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea. Conducerea FMF cerea managerului Emil Popovici Muţ să fie de acord cu schimbarea unor şefi de secţie care sunt în acelaşi timp coordonatori de program pentru rezidenţiat. Motivul imputat a fost acela că aceştia nu s-au străduit îndeajuns să atragă locuri pentru Oradea. Este vorba de secţiile de Oftalmologie, Chirurgie Plastică, Radiologie şi Unitatea Primire Urgenţe. Managerul Muţ a refuzat deocamdată să se ia în discuţie schimbarea acestor şefi de secţie, cerând FMF-ului prezentarea unui protocol în acest sens.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase