Examenul trichineloscopic, obligatoriu

De Simona Albinaru
Examenul trichineloscopic, obligatoriu
Valoarea unui examen prin metoda trichineloscopiei directe este de 9 lei.


În contextul în care în această perioadă sacrificarea porcinelor pentru consum propriu familial este frecvent întâlnită, medicii sanitari veterinari reamintesc faptul că examinarea în vederea depistării trichinelozei, a tuturor porcilor sacrificaţi este obligatorie. Neîndeplinirea acestei obligaţii de către proprietarii de animale, nu doar va fi sancţionată de către inspectorii DSVSA cu amenzi de până la 2000 lei, dar pune în pericol sănătatea şi viaţa tuturor celor care consumă carne neverificată. Exemenul se execută numai de către personal acreditat de DSVSA Bihor, respectiv de medicii de liberă practică din cadrul fiecărei comune, de personalul propriu al DSVSA Bihor din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi din cadrul laboratorului de specialitate sanitar veterinar din Oradea.

Centre

DSVSA Bihor va organiza la nivelul judeţului mai multe centre de examinare. Un centru de permanenţă la nivelul judeţean este în incinta Pieţei Cetate din cadrul Municipiului Oradea. Acesta va funcţiona în perioada 3.12 – 31.12.2014 între orele 8-18 pentru zilele lucrătoare şi 8 – 16 pentru cele nelucrătoare. Centre de examinare vor fi şi la nivelul fiecărei circumscripţii sanitare veterinare de siguranţă a alimentelor sau circumscripţiile zonale – deschise în toate oraşele judeţului (Oradea- Piaţa Decebal şi Piaţa Cetate, Salonta, Beiuş, Ştei, Aleşd, Marghita, şi Valea lui Mihai) cu un program zilnic între 8 – 16, pentru zilele lucrătoare, iar în cele nelucrătoare se asigură permanenţă telefonică. Analize se pot face şi la sediul DSVSA Bihor, din str. Ion Bogdan 37, zilnic pentru zilele lucrătoare între orele 8 – 15, la sediile circumscripţiilor sanitare veterinare de asistenţă din fiecare comună, prin medicii de liberă practică care au concensionat activitatea de supraveghere sanitară veterinară a teritoriului. Pentru carnea de mistreţ sau provenită de la un alt animal sălbatic examinarea pentru depistarea Trichinellei sp. se efectuează doar la nivelul DSVSA Bihor, prin metoda digestiei artificiale. Orarul de funcţionare, ce cuprinde numele medicului responsabil pentru fiecare zi de activitate şi numărul de telefon la care poate fi contactat este afişat la fiecare circumscripţie sanitară veterinară din judeţ, inclusiv la sediul DSVSA Bihor. „Valoarea unui examen prin metoda trichineloscopiei directe, la carnea de porcine domestice sacrificate în gospodăriile populaţiei, în conformitate cu Ord ANSVSA 96/2014 cu modificările ulterioare, este de 9 lei, iar prin metoda digestiei artificiale, în conformitate cu acelaşi act normativ este de 43 lei”, a precizat Remus Moţoc, directorul DSVSA Bihor. Trichineloza este o zoonoză, de natură parazitară, ce se transmite la om prin ingerarea de carne de porc (dar nu numai) insuficient tratată termic, care conţine larve sau chişti cu larve ale nematodului Trichinela specie. Cel mai frecvent este diagnosticat Trichinella spiralis. La om boala se manifestă iniţial prin tulburări digestive, urmate de tulburări generale sistemice, pentru ca în final să se localizeze la nivel muscular, tradusă prin dureri şi tulburări musculare şi locomotorii. Îmbolnăvirea poate să determine sechele pentru tot restul vieţii.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !