Excelenţele, contestate din nou!

6Comentarii
Excelenţele, contestate din nou!
ORADEA - Iată că după ce mai multe persoane propuse pentru Premiile de Excelenţă au refuzat această postură, de data aceasta un membru al comisiei de specialitate pentru decernarea premiului la Literatură contestă iniţiativa municipalităţii. Scrisoare

Printr-un e-mail remis pe adresa redacţiei noastre, profesoarea Molnar Judith, de la Liceul Mihai Eminescu, îşi exprimă dezamăgirea cu privire la felul în care se desfăşoară procesul de acordare a Premiilor de Excelenţă. Reproducem parţial textul scrisoarei adresate redacţiei J.b. de către doamna Molnar: „Primăria a inventat premiul de excelenţă, dar frica de virusul (european) al transparenţei e tipic balcanică. În categoria de literatură fără doar şi poate. (…)

În limba mea maternă nefiind de data aceasta nicio apariţie care ar fi intrat în competiţie, nimeni nu mă va acuza de naţionalism părtinitor cînd am să propun cartea pe care într-adevăr o consider excelenţa anului 2007, volumul de poezii Didascaliile de Traian Ştef. Mi s-au cerut telefonic propunerile. Juriul n-a reuşit, însă, să se-ntrunească vreodată, în niciun caz toţi cinci.

Preşedintele s-a retras, el însuşi fiind nominalizat într-o altă categorie. Dar la Primărie a fost transmisă o listă a nominalizaţilor. Cine a stabilit şi cum noul preşedinte? Care este noua componenţă a juriului? Nu am aflat pînă la această oră. Cine a văzut dosarele depuse de candidaţi? Cine a transmis la Primărie lista candidaţilor? După ce criterii au fost stabiliţi? Care a fost punctajul lor? Cine îşi asumă răspunderea, pentru că n-a avut loc nici o singură întîlnire a juriului, poate doar la vreo cîrciumă, a cîtorva. (…)

Nu are niciun rost toată această mascaradă. Acest joc de-a excelenţa. Din buzunarul propriu oricine poate premia pe oricine vrea. Dar aici e vorba nu atît de bani (publici!), cît de a reliefa ceea ce are valoros Oradea. Dacă acest lucru s-a vulgarizat deja, păcat. În consecinţă, contest modul de a lucra al juriului pentru literatură – nici nu ştiu dacă acesta este în legalitate după retragerea d-lui Ion Simuţ, sau dacă mai există, sau o singură persoană îşi asumă, de la sine, rolul de juriu”.
Calin Corpas6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor