Exclusi de pe piata muncii, 8 din 10 detinuti se intorc in penitenciar

De Delia S. Barbu
Cazierul juridic afectează credibilitatea foştilor deţinuţi în faţa angajatorilor
Cazierul juridic afectează credibilitatea foştilor deţinuţi în faţa angajatorilor
Meseriile ecologice, agricultura şi construcţiile pot fi salvarea pentru mulţi dintre foştii deţinuţi. Excluşi de pe piaţa muncii, 8 din 10 puşcăriaşi se întorc în detenţie. Timişoara atrage atenţia asupra acestor probleme.

Potrivit unui sondaj realizat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, între 60% şi 80% din totalul populaţiei carcerale din România revine în penitenciar. Cazierul juridic afectează credibilitatea foştilor deţinuţi în faţa angajatorilor, aceştia fiind excluşi de pe piaţa locurilor de muncă, în timp ce societatea ar trebui să conştientizeze faptul că revenirea foştilor deţinuţi în comunitate este esenţială, în condiţiile în care întoarcerea lor în penitenciar presupune în primul rând săvârşirea unor noi infracţiuni ce afectează major comunitatea în care trăim. Acestea sunt datele ce vor fi puse pe masa unui seminar organizat, în 30 octombrie, la Timişoara.

Evenimentul doreşte să aducă în atenţia autorităţilor locale, reprezentanţilor societăţii civile, potenţialilor angajatori, dar şi a comunităţii în general, principalele probleme cu care se confruntă sistemul actual: nivelul crescut de recidivă din România, excluziunea foştilor deţinuţi de pe piaţa muncii şi discriminarea persoanelor private de libertate. Seminarul pe tema reintegrării socio-profesioanle a foştilor deţinuţi, la Timişoara este organizat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, în parteneriat cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, având tema „Bune practici privind incluziunea socială a foştilor deţinuţi”, în cadrul proiectului „Revenirea foştilor deţinuţi pe piaţa muncii şi integrarea lor în societate”.

Evenimentul va aduce faţă în faţă, membrii grupului vulnerabil – deţinuţi şi foşti deţinuţi – cu autorităţile publice locale, reprezentanţii societăţii civile şi potenţiali angajatori. Seminarul din Timişoara face parte dintr-o serie de opt seminarii regionale organizate în cadrul campaniei de conştientizare privind importanţa reintegrării pe piaţa muncii şi în societate a foştilor deţinuţi. Începând din 2011, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, în parteneriat cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Universitatea de Vest Timişoara, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative şi Centrul Regional de Formare Profesională a Adulţilor Călăraşi implementeaza proiectul „Revenirea foştilor deţinuţi pe piaţa muncii şi integrarea lor în societate”. Scopul principal al proiectului este e a spori şansele de reintegrare socio- profesionala a foştilor deţinuţi, prin iniţierea şi calificarea acestora în meserii ecologice, în domenii precum agricultura şi construcţiile.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !