EXCLUSIV! 30 de ani de la absolvire! Vezi aici cum era primarul Ilie Bolojan în timpul liceului

De Crina Dobocan
Reactualizat la:
EXCLUSIV! 30 de ani de la absolvire! Vezi aici cum era primarul Ilie Bolojan în timpul liceului
© Foto: Oradea-instantanee
„Este nevoie de multă muncă pentru a reuşi” – acesta a fost, şi este, crezul primarului Ilie Bolojan şi la 30 de ani de la absolvirea liceului.

În urmă cu trei decenii, a învăţat la cel mai apreciat liceu din zonă – renumit pentru exigenţa profesorilor şi a actului de învăţământ. Colegii spun despre el că a fost un tânăr serios, liniştit şi respectuos.

Profesorii îl descriu ca pe un elev ambiţios, determinat şi aşezat. Cu toţii au văzut în el un bun lider, încă de când avea 14 ani. Este vorba despre primarul Ilie Bolojan, care la sfârşitul săptămânii trecute a avut întâlnirea de 30 de ani de la absolvirea Liceului de Matematică-Fizică „Emanuil Gojdu”.

„Mi-a fost coleg în clasele a IX-a şi a X-a – profil Mecanică. A urmat examenul de treaptă, iar el a trecut la profilul Electrotehnică. A fost un coleg liniştit şi respectuos. Nu făcea parte din cercul nostru de prieteni, pentru că el stătea în internat, iar programul interniştilor nu le permitea să iasă când voiau ei. Noi ieşeam la fotbal, în oraş sau la discotecă. Ei aveau un program strict. Dar cu toţii îl cunoşteam bine”, îşi aminteşte Cristi Muntean, unul dintre colegii primarului Ilie Bolojan.

„Ilie Bolojan a fost exact cum e şi acum: modest, serios, hotărât şi ambiţios. Nu era nici «tocilar», dar în niciun caz în spate. Era în pole-position. Nu vorbea foarte mult, dar procesa. Şi era de cuvânt. Am legat atât de frumoase prietenii în adolescenţă! Am fost o generaţie de oameni serioşi, copii buni, cu caracter. Din păcate, mulţi dintre colegi au plecat afară”, a declarat şi Vasile M.

Romantic

Generaţia lor a fost unită, dovadă că la întâlnirea de 30 de ani au lipsit foarte puţini. „Stătea în internat. De fapt, am fost colegi de internat. Îmi amintesc că era împreună cu fosta soţie şi îmi plăcea că se ţineau mereu de mână. Era un romantic, deşi nu pare. Avea abilităţi de lider. Era preşedintele elevilor din internat. Era sobru, serios. Poate prea serios”, este de părere Cosmin Săteanu, fost coleg de clasă cu primarul.

„Era foarte ambiţios. Băiat venit de la ţară, care voia să facă impresie, să devină ceva. Şi unica modalitate era învăţatul. Îmi amintesc că avea păr mult şi creţ, şi mustaţă, încă de atunci”, este amintirea păstrată de Alina P., fostă colegă în clasele IX-X.

Cu acordeonul

Precum foştii săi colegi, dascălii au avut doar cuvinte de laudă la adresa elevului Ilie Bolojan. Matur, responsabil, serios, conştiincios – acestea sunt doar câteva dintre calităţile cu care s-a evidenţiat primarul Oradiei.

„Nu aş putea să spun ceva rău despre el, cu atât mai mult cu cât foarte mult am colaborat. Eu am răspuns de internatul şcolar. Cum el era în internat, am colaborat foarte bine în privinţa activităţilor din internat. A fost mereu un copil foarte serios. Şi se vede şi astăzi că a fost aşa. Ştie cu ce să înceapă şi ştie cu ce şi cum să continue. Aşa era şi în internat. Şi el, şi fosta sa soţie, Florentina, au fost elevi aici, la «Gojdu». Foarte serioşi. Am scos, recent, un jurnal în care au fost editate toate pozele din internat, în care el apare deseori cântând la acordeon. Era tipul de lider. Aşa a fost întotdeauna – este, cred, în structura lui asta, şi văd că aşa a rămas şi astăzi, la fel de serios. Ca orice adolescent, ar fi putut face boacăne, dar nu îmi amintesc de niciun fel de năzbâtie pe care să o fi făcut.

ilie-bolojan-intalnire-de-30-de-ani-2 Foto: Oradea-instantanee ©

Cu elevii din internat făceam deseori concursuri de chimie (eu sunt profesor de chimie), de asemenea spectacole folclorice (aveam în internat copii care ştiau să cânte foarte frumos ori care dansau, aveam costume naţionale la «Gojdu», pe care le împrumutam pentru activităţile acestea). Erau activităţi menite să le facă viaţa mai frumoasă într-un internat aşa cum era pe vremea aceea.

Ilie este printre puţinii din clasa aceasta care a reuşit la Politehnică la Timişoara. Ori Politehnica a fost printre primele, dacă nu prima Politehnică din ţară din punct de vedere al rezultatelor şi al pregătirii.
De altfel, eu cred că aceasta l-a şi ajutat foarte mult în munca de primar. Încă o dată repet: a ştiut cu ce să înceapă, iar asta este foarte important’’, a spus prof. Niculina Moga, profesor de chimie şi adjunctul de atunci al Liceului ,,Emanuil Gojdu’’.

Amitiri dragi cu gojdişti

Ziua de vineri, 9 iunie, a fost încărcată de emoţii pentru cei câteva sute de absolvenţi ai promoţiei 1987 a Liceului de Matematică – Fizică „Emanuil Gojdu”. Revederea după 30 de ani a fost emoţionantă. Nu au lipsit florile, îmbrăţişările, dar şi lacrimile de bucurie la revederea foştilor colegi şi dascăli.

Energici şi gălăgioşi ca în adolescenţă, foştii elevi şi-au dat întâlnire în Sala festivă a colegiului. Aici şi-au amintit de orele de sport, de chefuri şi reuniuni, dar şi de felul în care ştiau ei să se distreze, în internat, pe coridoare ori în curtea liceului. Apoi, elevii promoţiei 1987 au urcat în clase şi s-au aşezat cuminţi în bănci. Absolvenţii clasei a XII-a E au răspuns prezent atunci când, în locul regretatului diriginte, ing. Octavian Bot, profesoara Niculina Moga a strigat catalogul. Din nou emoţii şi amintiri…

Primarul Ilie Bolojan a lipsit, motivat, de la întâlnirea de la şcoală, însă a ajuns la banchetul de la Restaurantul Colosseum, acolo unde el şi foştii săi colegi au depănat în linişte clipe dragi la un pahar cu vin.

„Revederea a fost emoţionantă. Au fost ani frumoşi, vremuri frumoase, iar timpul a trecut repede. A fost o perioadă fără griji şi fără probleme. Am stat în internat patru ani. Materiile mele preferate au fost Matematica şi Istoria. Am studiat în două profiluri – întâi în IX şi X I (profil Mecanică – n.r.), iar după examenul de treaptă, am trecut în E (profil Electrotehnică – n.r.). Am intrat al IV-lea la examenul de treaptă. Am muncit mult. Am convingerea că talentul nu este suficient. Este nevoie de multă muncă pentru a reuşi”, este crezul edilului-şef.