Exclusivitate, Mircea Geoană la Jb

Exclusivitate, Mircea Geoană la Jb
Presedintele PSD declara ca Ion Iliescu a trecut peste amaraciunea pierderii alegerilor. Reporter: Mereu declarati ca este pace în partid si, în mod repetat, apare câte un diferend pe diverse teme. Autor: Ion Iliescu. Care credeti ca ar fi solutia durabila pentru a-l multumi pe Ion Iliescu?

Mircea Geoana: Doresc sa va anunt pe aceasta cale ca dl Ion Iliescu nu mai este nemultumit. A avut o suparare puternica dupa Congres, fireasca, pe care am înteles-o, dar acum dl Iliescu s-a alaturat echipei de conducere a PSD si lucreaza pentru revenirea PSD la guvernare.

Am avut o atitudine mai diplomata fata de dl Iliescu si nu cred ca am gresit. Spre deosebire de liderii acestei guvernari portocalii de scandal, eu cred ca stabilitatea politica este esentiala pentru a face cu adevarat treaba în interesul oamenilor.

Reporter: De la Congres încoace, destui va contesta ca lider al PSD. Ar trebui sa gasiti o solutie prin care sa va impuneti în fata celor care va contesta. Care ar fi solutia optima pentru a atinge acest scop?

Mircea Geoana: La Congres eu am câstigat cu mai mult de doua treimi din voturi. E adevarat, a fost si o treime care nu a votat pentru mine si care, probabil, a pastrat anumite resentimente.

Dar, dincolo de lucrurile care ne despart, în PSD sunt mai importante lucrurile care ne unesc. PSD se afla acum într-o noua etapa. Ne împrospatam organizatiile, pregatim un Nou Contract Social pe care îl vom propune României si intentionam sa dam jos „minciuna portocalie” care guverneaza de un an România.

Reporter: Schimbarea în PSD înca se lasa asteptata. Ati putea sa definiti ce ar însemna aceasta schimbare radicala?
Mircea Geoana: Schimbarea radicala consta în democratizarea vietii de partid. Si acest lucru începe sa fie vizibil.

Vocea organizatiilor PSD începe sa fie ascultata, sa conteze, iar autoritarismul începe sa fie înlocuit cu autoritatea reala bazata pe respect si ratiune. Schimbare radicala înseamna si modernizarea mesajului partidului, dar si a modului în care ne formulam mesajul si politicile.

Am început un program de Dialoguri Social Democrate în care discutam cu partenerii sociali, cu oamenii, despre educatie, despre locurile de munca, despre saracie sau despre situatia din sistemul de sanatate.

Reporter: Ati cerut demisia presedintelui Basescu si a premierului Tariceanu. Ce v-a determinat sa recurgeti la aceasta masura?
Mircea Geoana: Cele cinci mari minciuni portocalii: minciuna finantarii educatiei, minciuna reformei sanatatii, minciuna unei mai bune protectii sociale, minciuna luptei anticoruptie.

Alianta portocalie promitea ca va fi un dusman neîmpacat al coruptiei, în timp ce grupurile de interese înfloresc la poarta Cotrocenilor si a Palatului Victoria, si minciuna încurajarii mediului de afaceri.

Oamenii de afaceri au fost de-a dreptul hartuiti de schimbarile repetate ale
Codului Fiscal, care au provocat un adevarat haos în comunitatea de afaceri.

Carte de vizita:Geoana

Mircea Geoana

Data nasterii: 14 iulie 1958

Starea civila: casatorit, are doi copii.

Carierea politica: presedinte PSD din aprilie 2005; din decembrie 2004 senator
PSD de Dolj si presedinte al Comisiei pentru Politica Externa a Senatului; ministru
al Afacerilor Externe între 2000 si 2004; presedinte în exercitiu
al OSCE, în 2001; între 1996 si 2000 ambasador al României
în SUA.

Studii: absolvent al Institutului Politehnic Bucuresti si al Facultatii de
Drept a Universitatii Bucuresti; absolvent al „Ecole Nationale d’Administration”
din Paris; doctor în economie mondiala la ASE; absolvent, la Harvard,
al programului de dezvoltare manageriala a Grupului Bancii Mondiale.

Alexandru Seres