Excursie tematică la Valea Drăganului

VALEA DRAGANULUI – 30 de elevi de la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu au participat la o excursie tematică în Valea Drăganului, ca parte a proiectului „Casa noastră Pământul” finanţat de Primărie.

Scopul excursiei de săptămâna trecută a fost cunoaşterea florei şi faunei în munţii Vlădeasa, ocrotirea mediului şi relaxare, spune Aurelia Csog, devenită, astfel cititor reporter al J.b.

Itinerarul a fost cu trenul până la halta Drăganului apoi cu autocarul până la barajul de la lacul Florian de la Drăgan. „De acolo am coborât pe o potecuţă printr-o pădure de brazi la lac. Toţi elevii au primit veste de salvare, iar prof. Alexandru Sanislav ne-a instruit, ne-a urcat în două bărci şi ne-a încurajat să intrăm pe lac”, povesteşte Aurelia Csog.

 

Turism rural

În programul excursiei a figurat şi o întâlnire cu localnicii, un contact cu obiceiurile şi muncile tradiţionale. „După navigare am mai urcat pe un deal abrupt vreo zece minute şi apoi am ajuns la destinaţie, Cătunul Alunul”, unde am avut parte de o primire călduroasă. Camerele, erau curate şi atrăgătoare într-o casă de lemn etajată, condiţiile de igienă modernă în munţi, baie fierbinte şi sala de mese în altă casă bine amenajată”, povesteşte organizatoarea excursiei. Copiii au ajutat, apoi, la strânsul şi căratul fânului.

 

Interactiv

Excursiile au fost urmate de diferite concursuri menite a testa cunoştinţele însuşite de elevi, întrebările referindu-se la formarea peşterilor, la piatra de var sau întrebuinţările sale. Ca însoţitori, cei de la Ecotop au adus materile demonstrative din drumeţii – crenguţe de brazi, fag, coada-şoaricelului, ferigă, gălbenele, sânzâiene, ciuperci,etc., şi copii au trebuit să le recunoască şi să spună caracteristicele fiecărei plante. „S-au făcut şi demonstraţii practice, experimental s-a arătat cum se deosebeşte ciuperca otrăvitoare de cea folosibilă”, spune Aurelia Csog.

 

Bilanţ

Ultima zi din excursie a fost una de bilanţ. Fiecare elev a primit o coală de hârtie pe care a trebuit să scrie câteva rânduri despre zilele petrecute împreună, cu ce amintiri au rămas. „Pentru noi a fost o plăcere să fim împreună. Cu durere ne-am despărţit de acest loc”, conchide cititorul reporer.

Cristina Ghilea



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase