Excursii la munte pentru chitarişti

De Camelia Busu
Raul Bochiş la festivalul de folk
Raul Bochiş la festivalul de folk - © FOTO: C.B.
Folkistul Raul Bochiş invită tinerii (sau mai puţin tinerii) chitarişti la cântări la foc de tabără.

La concertul Menestrelilor din Cetatea Oradea, în faţa scenei o fetiţă blondă cu păr creţ, care nu părea să aibă mai mult de zece ani, cânta vers cu vers cântecele cantautorului Mircea Vintilă. Ştia toate piesele şi nu avea ochi decât pentru scenă. Muzica folk de acum trei decenii trăia prin glasul unei copile cu păr bălai.

În prima zi a festivalului naţional de folk din Cetate acelaşi sentiment, al continuităţii. Şaptesprezece copii cu chitare au urcat pe scenă să cânte „Andrii Popa” şi „Taina”. Veniţi nu doar din Oradea, ci şi de prin Aleşd, Diosig sau Salonta. În faţa scenei, profesorul lor de chitară, folkistul Raul Bochiş, îi încuraja ţinându-le ritmul.

Mesajul şi sinceritatea muzicii folk trece peste generaţii, deschizând suflete către frumos într-o lume care încet se dezumanizează. Iar când când există oameni dedicaţi, nu e totul pierdut. Raul Bochiş nu doar că îi învaţă să cânte la chitară, dar le oferă o alternativă de a petrece frumos timpul în natură. Începând din această lună îşi doreşte să adune chitarişti de orice vârstă, propunându-le în fiecare săptămână excursii de o zi în zone apropiate cum ar fi Vadu Crişului sau Şuncuiuş, sau chiar tabere cu cortul de o săptămână. În aceste zile, Raul este în Glăvoi cu zece copii, cu vârste cuprinse între 8 şi 16 ani. Ziua fac trasee la frumoasele obiective turistice din Padiş, organizează jocuri, iar seara se adună la foc cu chitarele şi învaţă cântece noi în funcţie de gradul de pregătire al fiecăruia, sau cântă piese cunoscute de toată lumea. Se nasc noi prietenii, se schimbă impresii şi acorduri, într-un piesaj montan minunat.

Cu mâncarea în bagaj şi rucsacul în spinare nu e atât de dificil să porneşti în „Excursii cu Raul Bochis”. Aşa se numeşte de fapt şi grupul de watsapp pe care se organizează plecările, se anunţă locaţiile şi perioada în care au loc. În curând va exista şi pagina pe Facebook. Deşi iniţiativa lui Raul se află abia la început, cu siguranţă va avea succes între cei care iubesc chitara, focul de tabără şi mersul pe munte. Dacă nu, e un moment bun de a încerca ce înseamnă să faci parte dintr-o gaşcă frumoasă, unită de aceeaşi pasiune.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !