Executor judecătoresc trimis în judecată

3Comentarii
Un nou caz pentru DNA
Un nou caz pentru DNA
Executorul Gabriel Valentin Kiss, trimis în judecată de procurorii DNA Oradea.


Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a executorului judecătoresc sătmărean Valentin Gabriel Kiss pentru abuz în serviciu şi spălare de bani.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că pe 28 iunie 2011, la biroul executorului Gabriel Valentin Kiss a fost înregistrată cererea părților civile, prin care acestea au solicitat executarea silită, pentru suma de 360.400 euro, a Statului Român, prin Ministerul Finanțelor Publice – D.G.F.P. Satu Mare (în prezent A.J.F.P. Satu Mare), în baza titlului executoriu, respectiv sentința civilă a Tribunalului Satu Mare, definitivă și executorie, prin care s-a stabilit acordarea către acestea de despăgubiri prin echivalent pentru terenul în suprafață de 6.214 mp, constituindu-se astfel dosarul execuțional 160/2011.

Potrivit rechizitoriului, la data de 16 decembrie 2011, până la pronunțarea unei soluții irevocabile (cauza privind acordarea de despăgubiri aflându-se la acel moment în recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție) în contul de consemnări al B.E.J. Kiss Gabriel Valentin a fost virată suma de 1.603.548 lei, din care 1.564.928,88 lei (360.400 euro) reprezentând valoarea despăgubirilor și 38.619,71 lei reprezentând cheltuielile de executare aferente dosarului.

Recurs în interesul legii

Ulterior, susţin procurorii DNA, prin Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție din 14 noiembrie 2011, de admitere a unui recurs în interesul legii, s-a statuat că în acțiunile întemeiate în baza Legii nr. 10/2001, prin care se solicita obligarea Statului Român de a acorda despăgubiri bănești pentru imobilele preluate în mod abuziv, Statul Român nu are calitate procesuală pasivă.

„În acest context, anticipând soluţia irevocabilă ce urma să fie pronunțată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în recurs, părțile civile au solicitat inculpatului Kiss Gabriel Valentin în mai multe rânduri să restituie Statului Român suma de 1.603.548 lei. Tocmai ca urmare a admiterii recursului în interesul legii menționat mai sus, pe rolul Judecătoriei Sectorului 3 Bucureşti s-a constituit un dosar civil având ca obiect contestaţia la executare formulată de Ministerul Finanțelor Publice ca reprezentant legal al Statului Român în contradictoriu cu părțile civile, în cadrul căruia, la data de 24 mai 2012, s-a dispus restituirea executării silite în cuantum de 1.603.568 lei către Statul Român.

În perioada 09 martie – 02 mai 2012, în pofida cererilor de restituire a sumelor de bani către Statul Român, depuse de părțile civile, la biroul executorului judecătoresc, inculpatul Kiss Gabriel Valentin a procedat, în mod abuziv și nelegal, la redistribuirea sumei de 1.603.568 lei în 35 de dosare execuționale”, au arătat procurorii DNA.

Dublă plată

„Întrucât Ministerul Finanțelor Publice a virat în contul de consemnări al B.E.J. Kiss Gabriel Valentin sumele aferente despăgubirilor acordate în 22 de dosare dintre cele 35, realizându-se astfel în cazul acestora o dublă plată, inculpatul Kiss Gabriel Valentin, în aceeași manieră nelegală, în perioada iunie 2012 – august 2013, a efectuat o nouă redistribuire a sumei de 938.721,70 lei, încasată pentru cele 22 de dosare, în cadrul altor 199 dosare execuționale, ce priveau alți creditori și alte titluri executorii, fără legătură cu dosarul execuțional nr. 160/2011. Ulterior, inculpatul Kiss Gabriel Valentin a retras din sumele redistribuite și a folosit în interes personal ori al biroului executor judecătoresc suma de 1.113.005,4 lei, cu titlu de cheltuieli de executare”, se mai arată în rechizitoriul procurorilor.

Parte civilă

Ministerul Finanţe Publice, s-a constituit parte civilă în dosarul penal, cu suma de 1.603.548,69 lei, actualizată cu rata inflației la care se adaugă daune interese moratorii sub forma dobânzii penalizatoare începând cu data ieșirii din patrimoniul statului a acesteia, respectiv 16 decembrie 2011 și până la data achitării efective.

Părțile civile s-au constituit parte civilă în cauză cu suma de 1.603.568, lei cu titlu de daune materiale și cu suma de 1.603.568, lei cu titlu de daune morale.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Oradea cu propunerea de a se menţine măsura preventivă dispusă în cauză.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor