Exemplare deosebite la Cupa Crişana

De Dan Birta
Reactualizat la:
Exemplare deosebite la Cupa Crişana
Circa 400 de păsări şi animale mici din rase deosebite au fost expuse la Cupa Crişana.

Ultima mare acţiune a crescătorilor de păsări şi animale mici din Bihor a fost Cupa Crişana, organizată în perioada 25 – 27 noiembrie 2016, lângă Trei G-ul, din Ioşia, în spaţiul fostului magazin chinezesc.

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia crescătorilor de păsări şi animale mici Crişana. „Avem 38 de participanţi şi circa 400 de păsări şi animale mici din din Bihor şi din Sălaj. Au putut participa nu doar membrii asociaţiei noastre ci oricare crescător din Bihor sau din judeţele învecinate”, ne-a declarat Răzvan Turucz, secretarul Asociaţiei Crişana.

Exemplare premiate

În cadrul expoziţiei, un loc aparte a fost rezervat raselor autohtone de porumbei: Uriaşul de Salonta cu un singur moţ, Uriaşul de Salonta cu dublu moţ, Carunculatul de Oradea, dar şi altor rase cunoscute: Uriaşul maghiar, Voltatul, Creţul francez, etc. Cele mai fumoase exemplare, în urma evaluării de către arbitrii consacraţi la nivel naţional şi internaţional au primit calificative, fiind premiate cele cu punctaj mai mare. De asemenea, au fost alese cele mai frumoase exemplare din fiecare categorie: „Pasărea expoziţiei”, „Porumbelul expoziţiei” şi „Iepurele expoziţiei”.

„Pasărea expoziţiei”, a fost declarată o gâscă din rasa Toulouse, care aparţine lui Szilágyi Sándor (Sisi). „Se înmulţeşte foarte greu. Face doar zece ouă. O se vinde cu 500 de euro”, a precizat proprietarul. Acesta a adus la expoziţie o adevărată grădină zoologică: raţe de Rouen, raţe olandeze, raţe maghiare moţate, găini pitice, etc.

„Iepurele expoziţiei” a fost un Uriaş gri german, proprietar Boby Maliţa, ales dintre 140 de exemplare prezente în expoziţie.

O rasă deosebită de găini prezentă în expoziţie a fost rasă belgiană, Breaker Silver, proprietar Ionuţ Ţisca, rasă cu care se va prezenta, de altfel, la Expoziţia naţională.

Crescătorii prezenţi la expoziţie spun că fac ceea ce fac din pasiune şi nu urmăresc, neapărat, vreun câştig. „Această expoziţie a fost, de fapt, o pregătire pentru «Expoziţia naţională», de la Romexpo Bucureşti, din data de 9, 10 şi 11 decembrie”, a precizat secretarul asociaţiei.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !