Exercitiu internațional de salvare din peșteră, în Roșia

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
 Salvările din peșteră, pe cât de spectaculoase, pe atât de dificile
 Salvările din peșteră, pe cât de spectaculoase, pe atât de dificile - © FOTO:Tudor Rus
30 de salvatori montani membri serviciilor de salvare din peșteră, pompieri și mai mulți cursanți participă, săptămâna aceasta, la a opta ediție a exercițiuliu internațional Salvaspeo, la Roșia.

Exercițiul are o puternică participare internațională, în afară de salvatori din România participă și experți din Turcia, Bulgaria, Serbia, Albania, Croația, Bosnia-Herțegovina, Muntenegru și Slovenia. De altfel, exercițiul din acest an este condus de șeful Protecției Civile din Slovenia și are loc sub umbrela DDPI – Disaster Preparedness and Prevention Initiative for South Eastern Europe (Inițiativa pentru pregătire și prevenție în caz de dezastre, pentru Europa de Sud Est). Ca atare, are o pronunțată componentă de antrenament pentru evacuarea persoanelor în caz de dezastre naturale. Tudor Rus, director tehnic al Corpului Român Salvaspeo și consilier tehnic al Serviciului Județean Salvamont Salvaspeo Bihor este organizatorul exercițiului de la Roșia.

„Azi a avut loc un exercițiu demonstrativ în care am prezentat autorităților transportarea unei victime pe sisteme de corzi, cu targa Salvaspeo”, ne-a spus Rus. Demonstrația a avut pe faleza Peșterii Vacii din Cheile Albioarei. Au asistat reprezentanți ai primăriilor locale și ai inspectoratelor de urgență, la nivel de conducere din partea ISU Beiuș și la nivelul purtătorului de cuvânt, ISU Crișana.

Sâmbătă este programat un exercițiul de salvare din subteran, la Peștera cu Ferigi din Roșia. „Este una dintre cele mai complexe peșteri din punctul de vedere al evacuării, din țară. Exercițiul se desfășoară pe un traseu cu diferență de nivel de 110 metri și o lungime a galeriei de 700 de metri”, a precizat salvatorul bihorean, de origine din Ștei.

Exercițiul internațional a cuprins cinci scenarii la faleză și două în peșteră, primul a fost în Meziad.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !