Exodul românilor la Gyula

5Comentarii
Exodul românilor la Gyula
Gyula – Încă de la intrare, orăşelul Gyula, situat în sudul Ungariei, te întâmpină cu străzi îngrijite, cu multă verdeaţă şi nelipsita alee destinată bicicliştilor. Casele, aşezate ordonat pe marginea străzii, se întrec prin frumuseţea grădinilor pe care le afişează mândre în faţă.

La fiecare pas există indicatoare care arată drumul spre ştrandul Băilor Cetăţii care este considerat unul dintre cele mai frumoase ştranduri cu băi termale din Ungaria.

Întins pe o suprafaţă de 8,5 hectare, acesta este amplasat într-un parc secular ocrotit de lege. La intrare în staţiune te întâmpină un castel medieval, care în urmă cu 600 de ani a aparţinut lui Ioan Corvin, fiul nelegitim al regelui Matei Corvin. Imaginea este una de vis: lângă castel se află un mic lac pe care, mai ales cei romantici, îl pot folosi pentru o plimbare cu barca. Parcul de lângă intrarea principală a ştrandului este plin de culoare, cu multe ronduri de flori şi gazon prospăt tăiat. Intrarea pentru o zi, de la ora 08:00 – 18:00, costă 1350 de forinţi, bilet cu care poţi avea acces la aproape toate cele 19 bazine termale, înafară de cel în care se află în centrul wellness unde mai trebuie plătit încă 1000 de forinţi, aici având însă acces nelimitat la saună.

Pentru iubitorii de înnot, există un bazin olimpic, agreat în cantonamente şi de naţionala de polo a Ungariei, la care se adaugă un bazin cu topogane, unul cu valuri artificiale, diferite bazine pentru tratarea unor boli sau pentru relaxare.

Civilizaţie şi ordine
Cuvântul care caracterizeaă cel mai bine imaginea de ansamblu a staţiunii este ordinea. Totul este frumos aranjat, curat, linişte, fără muzică şi toată lumea se comportă civilizat. În jur auzi vorbindu-se de cele mai multe ori în limba română. Nimeni însă nu se abate de la regulile de ordine interioară: în bazinul olimpic se intră cu cască, iar dacă faci ceva care este interzis, imediat te atenţionează salvamarii, prezenţi pretutindeni. Cât priveşte securitatea, poţi să-ţi laşi bagajul oriunde. Acesta va rămâne neatins.

Cât despre mâncare: ieftină şi bună. Mulţi dintre proprietarii de terase ştiu bine româneşte.

Şi merită. Merită pentru orice bihorean care la sfârşit de săptămână doreşte să se relaxe într-un loc curat şi civilizat, la doar 70 de kilometri de casă.

Viorica Borz5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor