Experiență europeană pentru viitorii specialiști în gastronomie

Salontanii s-au bucurat de bucatele liceenilor
Salontanii s-au bucurat de bucatele liceenilor - © Sursa: Liceul Teh.1 Salonta
Elevii profilului gastronomic de la Liceul Tehnologic nr. 1 Salonta au fost într-un stagiu spaniol, de natură să-i ajute în meseria pe care vor s-o îmbrățișeze.

În data de 7 iunie, 2018, în sala de festivități a Liceului Tehnologic Nr. 1 Salonta a avut loc diseminarea proiectului Erasmus+ cu titlul „Experiența europeană a viitorilor specialiști în gastronomie”.

În perioada 15 – 28 aprilie 2018, un grup de 18 elevi, din clasa a XI-a, de la specializarea Tehnician în gastronomie au efectuat un stagiu de practică de două săptămâni la două firme din Granada, Spania: AGROLACHAR SCA și HOTEL CORONA DE GRANADA. Elevii au fost însoțiți de doamnele profesoare Neș Rodica și Brata Nicoleta, iar d-na profesoară Szatmari Diana, responsabilul de proiect, a realizat monitorizarea în prima săptămână a stagiului de practică.
Elevii au avut ocazia să își dezvolte abilitățile de comunicare în limba engleză, să lucreze în echipă, să interacționeze cu tutorii de stagiu și cu ceilalți angajați ai firmei intermediare, să socializeze, să-și îmbunătățească cunoștințele de cultură generală.

Certificat european

Elevii au fost evaluați de către tutorii de stagiu din unitățile de alimentație publică unde și-au desfășurat stagiul de practică și au primit un Certificat Europass Mobility prin care li se recunoaște efectuarea stagiului de practică. Acest certificat și experiența dobândită îi vor ajuta să se încadreze mai uşor pe piaţa muncii, atât în România, cât şi în oricare altă ţară europeană.

Mai mult, liceenii au reușit să-i convingă pe toți participanții la evenimentul de diseminare că și-au însușit cu responsabilitate cunoștințele practice învățate în Spania printr-o expoziție culinară cu preparate specifice bucătăriei spaniole, dar și internaționale. Elevii au realizat aceste preparate sub coordonarea doamnei profesoare Neș Rodica, profesor de specialitate. Delicioasele preparate s-au epuizat foarte repede, iar elevii au fost felicitați pentru priceperea și îndemânarea cu care le-au realizat și pentru talentul, creativitatea și originalitatea de care au dat dovadă în aranjarea, decorarea și montarea preparatelor în cadrul expoziției.

Participanții la stagiul de practică și-au împărtășit experiențele, impresiile și momentele minunate petrecute împreună în Spania pe parcursul celor două săptămâni de practică.

Testimoniale

„Mi-am îmbunătățit abilitățile practice specifice meseriei de ospătar și am acumulat multe cunoștințe despre istoria, cultura poporului spaniol. Munca în echipă și competențele de comunicare în limba engleză și spaniolă îmi vor fi de folos pe viitor. Acum sunt pregătită sa fac față provocărilor”. (Coroi Ioana, cls. a XI-a B)

„Am amintiri plăcute cu oamenii pe care i-am cunoscut și care mi-au fost alături, personalul hotelului. Am învățat foarte multe rețete noi de la tutorele de practică și de la ceilalți angajați. Au avut răbdare să îmi explice lucrurile pe care nu le știam, iar tot ce am învățat îmi va fi de folos, pe viitor în meserie”. (Nan Ancuța, cls. a XI-a B).

Prof. Szatmari Diana0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !