Experti mondiali in transplant

De Otilia Șandor
Dr. Pantiş alături de gazde şi invitaţi
Dr. Pantiş alături de gazde şi invitaţi
Marţi, 19 iunie 2012, a fost o zi importantă pentru cadrele medicale din ţara noastră, implicate în salvarea de vieţi omeneşti fiindcă s-a punctat Ziua Naţională a Transplantului.

Dr. Carmen Pantis, coordonator judeţean pe probleme de transplant (şi cu rezultate remarcabile) a informat corect la finele lui mai a.c., din San Diego şi marţi, la Bucureşti au sosit două mari somităţi mondiale în domeniul transplantului: dr. Francis Delmonico de la Facultatea de Medicină Harvard şi dr. Mirela Busic – director al Agenției Naționale de Transplant din Croaţia – ţara desemnată ca centru regional de coordonare pentru sud-estul Europei (centru din care face parte şi România).

Cei doi oaspeţi au venit la Bucureşti, de Ziua Naţională a Transplantului în România, la invitaţia reputatului profesor Irinel Popescu şi a expertului român Victor Zota, fost coordonator pe România al programului naţional de transplant de la noi din ţară.

Şi bolnavi

La eveniment au luat parte şi bolnavi care trăiesc pentru că au avut şansa să primească organe sănătoase, prin transplant, dar şi somităţi medicale din ţară: prof. Deac, dr. Horaţiu Suciu (de la Târgu-Mureş), anesteziştii Dana Tomescu şi Gabriela Droc de la Spitalul Fundeni din Capitală, dr. Dan Luscalov, şeful Agenţiei Naţionale de Transplant, dr. Andrei Nica, consilier la ANP, dar şi secretarii de stat în Ministerul Sănătăţii – Răzvan Vulcănescu şi Alexandru Rafila. Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, care e medic nefrolog, a declarat că Oradea este campioană la salvări omeneşti şi că exemplul ei trebuie preluat în ţară. Ministrul a mai declarat că trebuie sporite procedurile de donare şi transplant de organe fiindcă acestea sunt nu doar salvatoare pentru bolnavi ci şi mult mai ieftine decât dializa.

Specialiştii români şi experţii invitaţi iau schimbat idei şi păreri despre modalităţile de creştere a numărului de oameni salvaţi prin transplant prin mărirea numărului de donatori respectiv a operaţiilor de transplant.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !