Expo in memoriam Miklós János

Reactualizat la:
Au vorbit despre artistul Miklós János FOTO: ZOLTAN KOVACS
Au vorbit despre artistul Miklós János FOTO: ZOLTAN KOVACS
Luni după-amiaza, a avut loc la Muzeul Municipal Beiuş, expoziţia de lucrări şi lansarea de carte „In Memoriam Miklós János”, apărută în colecţia Biblioteca Beiuşului nr. 27.


Activitatea prodigioasă, de peste 40 de ani a artistului, profesorului, pedagogului a fost atât de vastă, încât ocupă multe pagini în biografia Omului Miklós János. Pentru că, mai înainte de toate, a fost un om care a dorit mai presus de toate să dea – celor din jur, familiei, prietenilor, colegilor, elevilor ceea ce a considerat că are mai frumos şi bun în suflet. A fost omul pe care se putea conta întotdeauna, la bine, dar mai ales la greu.
A fost un poli-artist: pictor, grafician, sculptor, publicist, etnograf şi istoric, şi poate lista ar putea continua. Şi-a pus cunoştinţele, talentul de comunicare în slujba concitadinilor şi a cetăţenilor, fiind ales în trei legislaturi succesive consilier judeţean. Şi-a iubit nespus locurile natale, Beiuşul şi valea Crişului Negru, atât de mult reprezentate în lucrările sale, care spre cinstea sa, au ajuns la expoziţii şi saloane de profil din toată Europa, America şi China şi Japonia. Ar fi mai uşor de enumerat unde nu a participat, decât vasta carieră expoziţională, locuri de renume unde a fost prezent personal, sau prin lucrările sale.

A fost un promotor a graficii mici, ex-libris, fiind mentor şi prieten, colaborator cu mulţi alţi artişti ai locului, punând Beiuşul la un loc de cinste, fruntaş în ţară, şi recunoscut în lumea largă.

La eveniment au participat, prieteni, cunoştinţe, reprezentanţi ai autorităţii locale, un public numeros iubitor de artă şi frumos. Au luat cuvântul, pe rând, prof. Ioan Dărăbăneanu, Gabriel Popa, viceprimar (primarul interimar) al municipiului, conf. univ. dr. Nicolae Brânda, muzeograf, prof. Anton Naghiu, Elisabeta Miklos, văduva artistului, precum şi mulţi alţii, colegi, prieteni, foşti elevi.

Probabil doar lipsa de largheţe a timpului trecător a trebuit să pună capăt cuvintelor de apreciere, amintirilor şi elogiilor, dar au reliefat un răspuns: Miklós János, Jani al tuturor, deşi a plecat mult prea repede dintre cei dragi, a lăsat nemuritoare prin opera lui, mesajul său pentru viaţă: cinste, omenie, respect, dragoste pentru aproapele său şi frumuseţea creaţiei, har şi dar pentru semeni.

În 11 mai, ar fi împlinit 66 de ani….

Zoltan Kovacs0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !