Expoziţia de icoane a avut succes

Expoziţia de icoane a avut succes
ORADEA – În urma expoziţiei de icoane vechi pe sticlă cu care Muzeul Ţării Crişurilor a fost prezent la finele anului 2006 în Italia, la Muzeul Diocesano Tridentino, conducerea instituţiei a primit drept recunoaştere o scrisoare de mulţumire din partea gazdelor.

Expoziţia intitulată „Transparenţe sacre. Icoane vechi pe sticlă din Transilvania” a reunit icoane pe sticlă aflate în proprietatea Muzeului Ţării Crişurilor şi a Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, Bihorului şi Sălajului. Expoziţia s-a bucurat de succes în rândurile publicului iubitor de artă din Trento, fiind vizitată de 1.033 de persoane.

Iniţiativă pozitivă
„Se poate vorbi despre o iniţiativă extrem de pozitivă, nu numai datorită numărului mare de lucrări expuse, ci şi numerosului public trentin care a ţinut să vizioneze această expoziţie. Succesul rezidă în particularităţile pe care le propune acest gen artistic.

Dacă icoanele clasice nu reprezintă o noutate pentru publicul italian iubitor de artă, cele pe sticlă reprezintă o noutate, şi încă una foarte apreciată de amatorii de frumos. Aceste imagini, născute din imaginaţia unor pictori populari, sunt mărturia devotamentului sacru al autorului şi, din acest motiv, creează un contact efectiv între vizitator şi operă.

Aminteşte, de fapt, că spre deosebire de cele pe lemn, icoanele pe sticlă aparţin unei alte lumi, unui univers casnic, familiar, în care meşteşugurile se transmit din generaţie în generaţie. Asta chiar dacă nu au frumuseţea hieratică şi complexitatea icoanelor provenite din lumea occidentală, ele compensează prin seducţia vizuală pe care o transmit publicului”, se scrie în misiva adresată lui Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor.

Laura Voicu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !