Expoziţia stradală „Portrete ale Unirii”

De Camelia Busu
Expoziţia stradală „Portrete ale Unirii”
Pe panourile expuse în Piaţa Unirii sunt prezentate portrete ale făuritorilor bihoreni ai Marii Uniri.

În cadrul manifestărilor dedicate Centenarului s-a înscris şi evenimetul organizat de Asociația „Cei 40 de Mucenici”, în parteneriat cu Asociația „Urmașii Marii Uniri”. Este vorba de expoziţia stradală „Portrete ale Unirii”, care a beneficiat de finanțare din partea Direcţiei de Dezvoltare și Implementare Proiecte din cadrul Consiliului Județean Bihor.

Orădenii care trec prin Piaţa Unirii pot afla de pe panourile expuse lucruri inedite despre o parte a bihorenilor care au făcut posibilă Marea Unire, despre viețile lor, valorile în care au crezut și pentru care au luptat. Sunt prezentaţi: Tiron Albani, Nicolae Bolcaş, Gavril Chişbora, Gheorghe Chiş, Ioan Ciordaş, Roman Ciorogariu, Mihai Dănilă, Aurel Lazăr, Petru Martin, Alexandru Munteanu, Elena Munteanu, Dimitrie Pop, Valer Popoviciu, Demetrie Radu, Iosif Tărău şi Nicolae Zigre, dar şi cei 12 membri ai Consiliului Naţional Român Central. Pe un panou se află şi harta României Mari, dar şi textul Declaraţiei de la Alba Iulia negociat de către cei 12 reprezentanţi. Sunt panouri imprimate faţă-verso care au şi cod QR care, scanat, te trimite la pagina Urmaşii Marii Uniri, unde sunt mai multe detalii despre delegaţi.

La vernisaj au fost prezenţi Cristina Liana Pușcaș, vicepreședinte - Asociația „Cei 40 de Mucenici”, Emilian Pavel, preşedinte – Asociaţia „Urmaşii Marii Uniri”, prefectul Ioan Mihaiu şi Lucian Silaghi, directorul Direcţiei pentru Cultură Bihor. Invitatul evenimentului a fost conf. univ. dr. Marius Diaconescu, de la Facultatea de Istorie a Universității din București: „Aş vrea să văd în fiecare oraş din România, în fiecare şcoală şi fiecare universitate din România, o asemenea expoziţie, măcar cu istorie locală. De ce? Ca să ne amintim ce a fost acum 100 de ani. Pentru că mulţi dintre tinerii de astăzi, dacă îi întrebi de ce este important 1 Decembrie 1918, nu prea ştiu să răspundă. De aceea mă bucur că avem între noi câteva zeci de copii – sper că nu au fost aduşi cu arcanul, care pot să înveţe istorie. Ei să aibă şansa de a cunoaşte mai multe, şi să îi înveţe la rândul lor pe copiii lor. Peste 200 de ani, stră-strănepoţii noştri să poată să vorbească despre al doilea Centenar”.
Profesorul Diaconescu a susţinut mai târziu, în Corpul E al Muzeului Oraşului Oradea – Complex Cultural, din Cetatea Oradea, conferința intitulată „1918 – Cel mai frumos an din istoria românilor”.
La vernisajul din Piața Unirii au fost prezenţi elevi de la Colegiul „Emanuil Gojdu”, Liceul „Aurel Lazăr”, Liceul „Onisifor Ghibu” şi Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna”. După vernisaj, proiectul expoziţional va fi expus şi în alte spaţii publice din Oradea şi din judeţ, dar şi în curţile şi holurile unor școli sau muzee locale.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !