Expoziția „Ultimii dinozauri din Transilvania”, la Oradea

De Alexandru Guiaș
2Comentarii
Expoziția „Ultimii dinozauri din Transilvania”, la Oradea
Expoziția va cuprinde patru reconstituiri, în mărime naturală, ale reptilelor care populau Transilvania la sfârșitul Cretacicului, dar și fosile unicat, cum ar fi ouă de dinozaur sau resturi scheletice.

Muzeul Țării Crișurilor invită orădenii la o expoziție de excepție – „Ultimii dinozauri din Transilvania”. Expoziția va debuta, miercuri, de la ora 18:00, cu o conferință susținută de prof. univ. dr. Vlad Codrea, coordonatorul Laboratorului de Paleotheriologie și Geologia Cuaternarului – Departamentul de Geologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Intrarea la conferință este liberă pentru toți cei care doresc să participe.

Publicul va putea vizita expoziția începând de joi, 9 noiembrie, de la ora 10:00, la sediul nou al Muzeului Țării Crișurilor (str. Armatei Române nr. 1/A).

Expoziția prezintă cercetările paleontologice derulate de UBB Cluj prin laboratorul specificat sub coordonarea prof. univ. dr. Vlad Codrea, care au pus în evidență noi situri cu faună de vertebrate din Cretacicul Superior, atât în Bazinul Hațeg, cât și în Poiana Ruscă și în județele Alba, Sălaj și Cluj.

Expoziția cuprinde patru reconstituiri în mărime naturală ale reptilelor care populau Transilvania la sfârșitul Cretacicului, realizate de artista Ionela Pop, sub îndrumarea paleontologilor. Reconstituirile redau trei dinozauri: sauropodul Magyarosaurus dacus (6 m lungime și 2,3 m înălțime), ankylosaurul Struthiosaurus transylvanicus, carnivorul Elopteryx nopcsai și o reptilă zburătoare – Ornithocheirus.

Vor fi expuse și fosile unicat, cum ar fi ouă de dinozaur, resturi scheletice de Magyarosaurus dacus, Telmatosaurus transsylvanicus, Struthiosaurus sau de alte reptile, care au trăit în aceeaşi perioadă cu dinozaurii, cum ar fi țestoasa Kallokibotion. Aceste reptile populau, în urmă cu 70-66 de milioane de ani, un teritoriu insular. Fiind obligate să trăiască pe un areal restrâns, unele dintre reptile și-au redus dimensiunile, devenind „pitici” – astfel talia lor nu ajungea la cea a dinozaurilor înrudiți descoperiţi, de pildă, pe teritoriul Americii sau al Asiei. Dinozaurii viețuiau alături de o întreagă faună în care se remarcă alte reptile, precum șopârle, șerpi, pterozauri, crocodili, țestoase ori pești și mamifere.

Preţul unui bilet va fi de 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii, iar taxa pentru ghidaj este de 5 lei/grup. Pentru a evita aglomeraţia, grupurile care solicită ghidaj trebuie să se programeze în prealabil la tel. 0259/479.918, între orele 09:00-15:45, sau pe site-ul instituţiei, la butonul Programări vizite. Grupurile neprogramate vor beneficia de ghidaj doar în cazul în care nu se suprapun cu grupurile programate, acestea din urmă având prioritate.

Expoziţia va putea fi vizitată până în data de 18 februarie 2018.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor