Expoziție cu sute de jucării la Muzeu

De Veronica Bursaşiu
Expoziție cu sute de jucării la Muzeu
Peste 600 de piese din colecţia Asociaţiei Muzeul Jucăriilor din Bucureşti, dar și jucării produse la Plastor, vor putea fi admirate. Expoziţiile rămân la Muzeul Ţării Crişurilor până în 10 februarie 2019.

La vernisaj vor fi prezenţi Cristian Dumitru şi Mihail Dumitru, fondatorii Asociaţiei Muzeul Jucăriilor, Ion Şereş, director general al Plastor SA Oradea, precum şi Sever Alicu, ambasador al Asociaţiei Brickenburg pe lângă T.L.G, și Mircea Pricăjean, autor de cărți pentru copii.
Muzeul Ţării Crişurilor se transformă în universul copilăriei. Copiii şi părinţii care doresc să participe la deschiderea a două expoziţii dedicate amatorilor de jocuri şi de jucării sunt așteptați la eveniment, care va avea loc mâine, 22 noiembrie, de la ora 12:00. „Expoziţiile reprezintă un cadou al instituţiei noastre oferit orădenilor, şi nu numai, pentru Sărbătorile de iarnă, care aduc întotdeauna bună dispoziţie şi recreere”, spune directorul Aurel Chiriac.

Expoziţia „De-a copilăria. O incursiune în lumea fascinantă a jocurilor şi a jucăriilor” este organizată în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Asociaţia Muzeul Jucăriilor din Bucureşti şi Plastor SA Oradea. În cadrul expoziţiei este prezentată o selecţie de peste 600 de piese din colecţia Asociaţiei, care în decursul anilor a strâns peste 15.000 de jucării. Acestea au fost fabricate în România sau în alte ţări (Germania, Anglia, Japonia, China, Ungaria, SUA, fosta URSS), între anii 1900-1980, şi reprezintă jucăriile câtorva generaţii de copii din România. Păpuşi diverse, jucării reprezentînd animale, trenuleţe electrice, maşinuţe, trotinete din lemn, căluţ-balansoar, cărucioare de păpuşi, găletuşe de plajă, jocuri de societate – „Păcălici”, „Şah şi moară”, „Telefonul” – avioane, tancuri etc. Toate aceste jucării şi jocuri au povestea lor, „fiecare jucărie a fost martora unei emoţii, a unei lacrimi sau a unui vis împlinit şi (…) absolut toate jucăriile (…) au fost martorele unui zâmbet”. De asemenea, în această expoziţie vor fi expuse jucării fabricate la Fabrica de jucării „Viitorul” (în prezent Plastor SA), cea mai mare fabrică de jucării din ţară după naţionalizarea sa şi până în 1990. Expoziţia este însoţită de un film despre istoria jucăriilor.

Vârsta de aur a seturilor LEGO

Expoziția are patru teme: Oraşul, Cosmosul, Trenul şi Piraţii, și cuprinde piese din perioada 1970/1990. Parteneri sunt Consiliul Judeţean Bihor şi Asociaţia Brickenburg din Cluj-Napoca.

X_lego2 8k decupat

Asociația Brickenburg România este „o organizaţie non-profit, axată pe hobby-ul de construcţii LEGO. Scopul acestei asociații, prin evenimentele și activitățile pe care le organizează și le coordonează, este acela de a pune în prim-plan educația non-violentă, aducând în atenția publicului rolul constructiv al acestuia, acela de a atrage adulții și copiii în activități care stimulează creativitatea, gândirea analitică, antrenează spiritul de echipă și observarea atentă a mecanismelor lumii în care trăiesc. „Ceea ce face mai interesantă această expoziţie este locul de joacă destinat celor care doresc să se aşeze şi să construiască cu ajutorul pieselor LEGO puse la dispoziţie de către Asociaţia Brickenburg în acest scop”, consideră directorul Aurel Chiriac. Se acceptă grupuri de maxim 20 de persoane, doar pe bază de programare. Programările se fac la tel. 0259/706.101, de luni până vineri, între orele 10:00-15:00. Copiii care vor să participe la acest atelier de construcţii trebuie să aibă vârsta mai mare de 5 ani.

Preţul biletelor: 8 lei – adulţi; 4 lei – copii peste 4 ani, elevi, studenţi, pensionari. Intrarea este gratuită pentru copiii de până la 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională, se precizează într-un comunicat remis redacției.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !