Expoziţie de artă sacră în Cetate

De Camelia Busu
1Comentariu
Expoziţie de artă sacră în Cetate
Expoziția „Tezaur Episcopia Tulcii” a fost vernisată marți, la Muzeul Oraşului Oradea – Complex Cultural.

Expoziția „Tezaur Episcopia Tulcii” este realizată de Episcopia Tulcii în parteneriat cu mai multe instituții, precum Asociația culturală „Pictor Octavian Smigelschi” și Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu. În cadrul acestei expoziţii pot fi admirate obiecte bisericeşti reprezentative pentru trei secole (XVIII, XIX, XX) şi pentru aria culturală şi confesională a Dobrogei de Nord. Obiectele de cult folosesc mijloace de expresie specifice stilurilor bizantin şi slavon, maeştrii orfevrari creând adevărate bijuterii bisericeşti.

„Este o expoziţie foarte frumoasă şi spectaculoasă, o expoziţie care se remarcă în primul rând prin numărul mare de exponate, apoi prin calitatea lor artistică. Sperăm ca în acest moment de sărbătoare aceste obiecte să constituie un moment de reflecţie şi pentru cei ce vizitează expoziţia să însemne un moment de bucurie şi linişte sufletească”, a spus la vernisaj directorul adjunct al Muzeului Oraşului Oradea, Ionuţ Ciorba.

Această expoziţie este una itinerantă, care a fost până acum expusă în mai multe oraşe din ţară. Prezent la vernisaj, episcopul Tulcii, Visarion Bălţat, a mărturisit: „Am adus expoziţia şi aici, la dumneavoastră, pentru a vă invita la o cuminecare a frumosului şi a artei noastre bisericeşti. Este o bucurie deosebită, pentru că anul acesta este anul Centenarului, anul în care ne aducem aminte de făuritorii Marii Uniri, dar în acelaşi timp este şi un omagiu pentru cei care în 1878, după Războiul de independenţă, au înfăptuit Unirea Medie, cum se spune, unirea Dobrogei cu patria-mamă, unire pe care o vom sărbători noi, dobrogenii, pe 14 noiembrie. Noi venim dintr-un ţinut încărcat de istorie, în care se împletesc culturi variate, dar în acelaşi timp un ţinut în care au trăit de secole în pace mai multe etnii. În Tulcea sunt 14 etnii şi 12 religii creştine şi necreştine, şi toate acestea au trăit în pace, în armonie şi bună înţelegere, şi fiecare dintre aceste etnii şi-a arătat dragostea faţă de Dumnezeu prin artefactele religioase pe care le păstrează în locaşurile de cult. Am adus aici doar o parte din bogatul tezaur al Episcopiei Tulcii, care arată dragostea înaintaşilor noştri faţă de Dumnezeu şi faţă de credinţa străbună”.

Toate obiectele liturgice expuse au fost curăţate în atelierul de restaurare-conservare al Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu. Găsim expuse potire datând de la începutul secolului al XIX-lea, cu picior prismatic, talpă polilobată şi cupă conică, decorate cu motive de factură gotică, bizantină şi rusească, evangheliile ferecate, având ştanţă otomană, chivoturi de factură rusească, cădelniţe, tabernacole, cruci pectorale, engolpioane, cruci de procesiune, chalice. O piesă care impresionează prin dimensiune este Crucea de procesiune care simbolizează jertfa lui Iisus, iconografia sculptată a crucii ilustrând cele mai semnificative momente din viaţa Mântuitorului, în special Patimile. Icoana Sfântului Dimitrie izvorâtorul de mir, pe lângă dimensiunile mari, este de admirat pentru valoarea deosebită a ferecăturii de argint, datată în 1833. Expoziţia cuprinde şi imagini cu lăcaşuri de cult din eparhia Tulcii.

P.S. Dr. Sofronie Drincec, Episcopul Oradiei, a precizat la vernisaj că expoziţia este foarte importantă pentru că nu este doar parte din tezaurul Episcopiei Tulcii, ci şi parte din tezaurul naţional, şi totodată a patrimoniului universal, pentru că frumuseţea exponatelor şi bogăţia în sine a colecţiei dovedesc faptul că nu ne putem mărgini doar la simplele cadre ale ţării noastre sau ale eparhiei Tulcii. „Putem spune că expoziţia de faţă este o expoziţie dedicată artelor minore, parte din marele capitol al artei bizantine, al artei universale. Obiectele poartă pecetea creştinismului comun, a bisericii nedespărţite”, a mai spus Preasfinţia Sa, care a adăugat că pe lângă frumuseţea pe care o vedem în expoziţie, catalogul expoziţiei este un bun „somnifer” pentru că, înainte de culcare, dacă ne uităm la frumuseţile lui Dumnezeu, cu siguranţă nu vom avea coşmaruri.

Curatorul expoziţiei „Tezaur Episcopia Tulcii” este dr. Alexandru Constantin Chituţă, şef secţie la Muzeul Naţional Brukenthal şi preşedinte al Asociaţiei Culturale „Pictor Octavian Smigelschi”. Acesta a punctat faptul că avem în faţă o expoziţie care vorbeşte în an Centenar despre nobleţea sufletească a românilor creştini din Dobrogea, din străvechea Sciţia Minor, care în decursul a trei secole au făurit aceste artefacte. Ceea ce este expus este o mică parte din obiectele de valoare ale Episcopiei Tulcii, respectiv obiecte din argint şi argint aurit. Acestea au fost curăţate şi restaurate şi sunt acum parte dintr-o expoziţie itinerantă prin 12 oraşe din România. S-au tipărit 1.200 de cataloage, aproximativ 2.000 de pliante şi alte materiale promoţionale pentru acest eveniment. „Este o expoziţie care vorbeşte despre o întreagă spiritualitate ortodoxă, pentru că Dobrogea este un mozaic extraordinar de culturi şi civilizaţii. Este vorba despre o spiritualitate ortodoxă atât românească cât şi grecească, bulgărească, armenească, rusească”, a spus Alexandru Chituţă, care a invitat preacucernicii părinţi să fie apostoli şi mărturisitori şi să îndemne credincioşii să îşi bucure sufletul vizitând această expoziţie.

Curatorul a oferit şi diplome de recunoaştere şi icoane pictate episcopului Sofronie Drincec, directoarei Muzeului Oraşului Oradea – Complex Cultural, Angela Lupşea, şi muzeografului Diana Iancu, cea care şi-a oferit sprijinul pentru aranjarea expoziţiei. De altfel, la cuvântul de încheiere a vernisajului, Angela Lupşea a precizat faptul că Muzeul Naţional Brukental va lua sub aripa sa Muzeul Oraşului Oradea, nou înfiinţat, şi îl va sprijini spre acreditare prin ceea ce înseamnă consultanţă ştiinţifică în mai multe domenii, având în vedere că cele două instituţii au obiect de activitate comun. Expoziția „Tezaur Episcopia Tulcii” va putea fi vizitată până la jumătatea lunii noiembrie.



1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor