Expoziţie de desene de 31.640 de ani la Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea

Reactualizat la:
Interes mare pentru expozitia de la Muzeul Tarii Crisurilor
Interes mare pentru expozitia de la Muzeul Tarii Crisurilor
Muzeul Tarii Crisurilor a făcut un pas important legat de valorizarea descoperirii de la Coliboaia.

Desene vechi de peste 31.600 de ani în expoziţie secţia de Artă a Muzeului Tarii Crisurilor din Oradea (Palatul Baroc). Expoziţia a fost organizată de instituţia muzeală, în parteneriat cu Aven d’Orgnac Grand Site de France şi cu Ambasada Franţei în România şi cuprinde zece panouri care prezintă istoria descoperirii de la Coliboaia şi desenele rupestre care se păstrează acolo.

„Expoziţia încearcă să contureze istoricul cercetărilor arheologice şi speologice din zona Munţilor Apuseni. Peştera de la Coliboaia face parte dintr-un lanţ de asemenea peşteri în care au existat mărturii arheologice. În expoziţie este prezentată şi zona etnografică şi meşteşugurile din zona munţilor Apuseni, mai precis partea legată de Bihor. Expoziţia este importantă pentru că prezintă, pentru prima dată, publicului larg descoperirea senzaţională de la Coliboaia. Aşa cum se ştie peştera este unică în Europa Centrală, fiind printre cele mai importante pentru Europa, pentru că, prin datarea a circa 31.000 de mii de ani în urmă, Peştera de la Coliboaia este una din cele mai vechi spaţii în care se păstrează mărturii legate de viaţa umană”, a declarat Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea.

 Colaborare ştiinţifică

Potrivit acestuia, expoziţia este prilejuită de o colaborare ştiinţifică între cele două instituţii muzeale, din România şi Franţa, în urma descoperirii unei galerii cu desene paleolitice în peştera Coliboaia, care au fost datate cu o vechime de 31.640 ani după efectuarea probei cu carbon 14.

Colaborarea a fost concretizată printr-un proiect ce s-a bucurat de un parteneriat generos cu Ambasada Franţei în România, Franţa-România Speologia, Consiliul Judeţean Bihor, Federaţia Română de Speologie, Parcul Natural Apuseni şi Asociaţia „Prietenii Muzeului Tarii Crisurilor”. Parteneriatul s-a realizat datorită speologului Viorel Lascu, preşedintele Federaţiei Române de Speologie.

Expoziţia va fi prezentată, în acest an, şi în Franţa, mulţumită parteneriatului dintre Muzeul Tarii Crisurilor şi Muzeul din Orgnac.

C.D

Obiecte inedite la Muzeul Tarii Crisurilor0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !