Expoziţie de imagini tactile în Cetate

De Camelia Busu
Expoziţie de imagini tactile în Cetate
Istoria ultimelor decenii este prezentată publicului nevăzător prin imagini tactile şi explicaţii după scanarea codului qr.

„România în imagini – Cum se văd 100 de ani de la Marea Unire” se numeşte inedita expoziţie vernisată ieri la Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural, organizată în colaborare cu Centrul de Consultanță Istorică și Asociația pentru Dezvoltare Urbană.

Proiectul şi-a propus facilitarea accesului persoanelor cu deficienţe de vedere din România la imagini reprezentative pentru istoria şi cultura României, cu ocazia aniversării Centenarului Marii Uniri. „Este important acest vernisaj pentru că încercăm să prezentăm istoria ultimelor decenii publicului nevăzător, şi inedit, pentru că este pentru prima dată când muzeul nostru găzduieşte o astfel de expoziţie”, a spus Ionuţ Ciorba, directorul adjunct al muzeului. „Istoria ultimelor decenii este bine cunoscută printr-un mare număr de studii, de cărţi, reviste de specialitate care şi-au adus contribuţii importante pentru acest segment de timp. Din păcate, rezultatul muncii istoricilor nu este accesibil tuturor cetăţenilor noştri. De plidă, cei care au probleme de vedere întâmpină obstacole în momentul în care încearcă să înţeleagă acest interval istoric. Prin urmare, la iniţiativa unor prieteni şi colegi – Dumitru Lăcătuşu, de la Centrul de Consultanţă Istorică din Bucureşti, şi Dorin Moldoveanu, de la Asociaţia pentru Dezvoltare Urbană – am realizat această expoziţie prin intermediul căreia persoanele cu deficienţe de vedere vor putea să ia contact, la propriu, cu un mare număr de personalităţi istorice, din diferite domenii”, a mai precizat Ionuţ Ciorba.

România în patru perioade

Istoricul Dumitru Lăcătuşu s-a ocupat de partea de cercetare, pornind de la redactarea informaţiilor legate de evenimentele incluse în expoziţie, împărţind istoria României în patru perioade. La constituirea României moderne se pot vedea imagini tactile cu Alexandru Ioan Cuza, Carol I, Mihai Kogălniceanu, se pot afla informaţii despre cum s-a creat România Mare, de la intrarea în război şi până la cei care au condus armata română în Primul Război Mondial, cum ar fi generalii de atunci Alexandru Averescu şi Constantin Prezan, ulterior mareşali din anul 1930. Sunt punctate şi momente din România interbelică, cum ar fi urcarea pe tronul României a lui Carol al II-lea sau detronarea regelui Mihai.

În perioada României comuniste s-a inclus o hartă a României care reprezintă principalele lagăre de detenţie, colonii de muncă, penitenciare care au funcţionat între 1949 şi 1965, biografiile preşedinţilor dictatori din perioada comunistă: Gheorghe Gheorghiu-Dej şi Nicolae Ceauşescu, precum şi figuri de supravieţuitori cum ar fi Corneliu Coposu sau Paul Goma. În cea de-a patra secţiune se găsesc informaţii despre preşedinţii României: Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu şi Klaus Iohannis, dar şi despre „cel mai bun preşedinte pe care România nu l-a avut niciodată”, Ioan Raţiu, după cum explică Dumitru Lăcătuşu. Tot în această secţiune se găsesc informaţii despre cea mai importantă performanţă fotbalistică a României, participarea la Campionatul Mondial de Fotbal din 1994. S-au adăugat şi evenimente care se desfăşoară acum, prin imaginea lui Liviu Dragnea sau Codruţa Kovesi.

Cu cod qr

Imaginile au fost create de elevi de la şcolile de artă din România şi de artişti profesionişti. Expoziția este realizată în tehnica PIAF, cu foi ce prezintă imagini tipărite în relief. Procedeul implică tipărirea pe foi speciale și embosarea lor cu ajutorul unei imprimante speciale, astfel încât nevăzătorii să poată simți zonele cu text, conturul fețelor sau al clădirilor prezentate etc.

Pentru a accesa descrierile imaginilor, se scanează codul qr imprimat în colţul din stânga sus al paginilor cu aplicaţia „qr code reader” pentru android, şi „qr reader” pentru iOS. Fiecare imagine are asociată câte o pagină pe site cu descrierea imaginii şi date istorice despre personajul respectiv, eveniment sau loc.

„Am început să facem imagini tactile în 2011, când foloseam ca soluţie de explicare a lor adevărate cărţi în Braille. Şi ne-am dat seama că modul şi viteza de parcurgere a scrierii Braille sunt foarte lente. Am căutat soluţii pentru a oferi mai multe informaţii într-un timp mai scurt. Soluţia a venit prin telefonul mobil, văzând din ce în ce mai des nevăzătorii folosindu-se de smartphone. Ne-am dat seama că putem să folosim vocea sintetică de pe smartphone în folosul lor, adăugând în colţul din stânga sus coduri qr pe care telefonul le poate scana, ca apoi să se intre pe pagina de pe site, unde nevăzătorii pot asculta vocea sintetică cu descrierile imaginilor şi cu datele istorice asociate”, a explicat Dorin Moldoveanu.

Expoziţia va putea fi vizitată în Cetate până în 21 octombrie. De asemenea, de pe site-ul proiectului, imaginitactile.ro, oricine doreşte îşi poate descărca imaginile, le poate printa pe hârtie simplă, pentru a le transforma apoi în desene tactile cu ajutorul aracetului sau plastilinei.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !