Expoziţie de produse tradiţionale la Oradea

3Comentarii
Aspect din cadrul întâlnirii cu producătorii
Aspect din cadrul întâlnirii cu producătorii
Producătorii de produse tradiţionale din judeţ vor să se constituie într-o asociaţie.

Producătorii de produse tradiţionale s-au întâlnit joi la Biroul Fermierului din cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Bihor. „Problema noastră este că nu suntem suficienţi de cunoscuţi. Vrem ca numărul consumatorilor de astfel de produse să crească de aceea trebuie să găsim soluţii de a ne promova produsele”, a precizat un producător prezent la întâlnire.

Producătorii de miere, carne, pălincă şi produse de panificaţie participanţi la întâlnirea de ieri au subscris la constituirea unei asociaţii. Astfel, produsele lor vor putea fi găsite mai uşor pe piaţă.

A fost discutată şi posibilitatea înfiinţării unui magazin exclusiv cu produse tradiţionale unde cei afiliaţi la asociaţie îşi vor putea valorifica produsele.

Conform participanţilor, în prezent îşi comercializează produsele cel mai adesea în lanţurile de magazine, împreună cu celelalte produse, lucru care face ca, cumpărătorii să facă foarte greu diferenţa dintre un produs tradiţional şi unul cu amelioratori sau tot felul de chimicale care îl fac mai atractiv, mai comercial.

„Sub coordonarea DADR vor organiza în cursul lunii martie o expoziţie de produse tradiţionale. În următoarea întâlnire pe care o vom avea cu producătorii de produse tradiţionale din judeţ vom stabili data exactă în care se va face această expoziţie. Ca şi locaţie vom opta pentru Casa de Cultură a Sindicatelor sau Sala Sporturilor”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul coordonator al DADR Bihor.

Certificat

Conform normelor în vigoare produsul tradiţional trebuie să fie obţinut din materii prime tradiţionale, să prezinte o compoziţie tradiţională sau un mod de producţie şi de prelucrare care reflectă un procedeu tehnologic de producţie sau de prelucrare tradiţional şi care se distinge în mod clar de alte produse similare aparţinând aceleiaşi categorii.

Solicitarea operatorilor economici privind atestarea şi înscrierea produselor tradiţionale în Registrul de atestare produse tradiţionale este voluntară.

Aceştia pot beneficia şi de sprijin financiar prin Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR),de exemplu prin Măsura 121  -Modernizarea exploataţiilor agricole, pentru investiţii în modernizarea şi dotare unităţilor de producţie.
În prezent în Bihor, DADR are în registre avizaţi 15 producători tradiţionali avizaţi.

S.Al.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor