Exproprieri de peste 600.000 euro, pentru proiectele europene

De Cristina Ghilea
14Comentarii
Exproprieri de peste 600.000 euro, pentru proiectele europene
Proiectele depuse pe axele de finanţare Mobilitate urbană şi Regenerare urbană necesită urgent reglementarea situaţiei proprietăţii.

Consiliul local a aprobat, luni, un pachet de proiecte necesare pentru implementarea proiectelor europene de regenerare urbană. Municipalitatea arată că că „termenul limită pentru depunerea acestor proiecte europene pe axele privind asigurarea mobilității urbane și regenerarea urbană este 9 octombrie”, motiv pentru care acestea au fost urgentate.

Mobilitate urbană

Proiectele pe mobilitate urbană cuprind partea de spații pietonale centrale și din centrele de cartier şi coridorului de mobilitate pe relația Nufărul – Gară. Pentru acest proiect au fost aprobate exproprierea terenurilor care sunt afectate de viitoarele pasaje din zona Centrului Civic, atât din zona str. Sucevei, cât și din zona Liceului Emanuil Gojdu.

A doua categorie de proiecte sunt cele care sunt finanțate prin Axa de regenerare urbană. Este vorba de rețeau de parcuri. „Prin acest proiect, Primăria Oradea urmărește două obiective importante: primul este ca oriunde locuiești în Oradea, să ai pe o rază de 500 de m un parc la care să poți ajunge în 5-8 minute de mers pe jos, pentru că încă orașul nu are facilități care să acopere integral suprafața de intravilan cu astfel de dotări. De asemenea, finanțăm și urmărim regenerarea unor zone urbane degradate, pentru că această linie de finanțare nu permite modernizarea unor parcuri cum ar fi Parcul Brătianu sau Parcul 1 Decembrie, ci doar transformarea unor terenuri industriale abandonate sau grav degradate în parcuri. Vom avea deci exproprieri în zona str. Ion Bogdan, unde pe actualul sediu al Apelor Române avem un studiu de fezabilitate privind amenajarea unui parc, care să deservească locuitorii zonei respective. De asemenea în zona Silvaș, în zona Bumbacului, în colțul cartierului Nufărul înspre str Morii, undeva în spatele magazinului Praktiker, urmează să expropriem o suprafață de teren, pentru că în acea zonă nu există nici un fel de spațiu verde sau parc, cel mai apropiat fiind cel din zona Liceului Onisifor Ghibu”, a spus primarul Ilie Bolojan.

Parc în Soarelui

O altă expropriere se va face în zona Cartierului Soarelui, unde urmează să fie amenajat un parc. În dreptul serpentinelor care urcă înspre Paleu, între acele serpentine și str. Matei Corvin era amplasată fosta cărămidărie a orașului, o zonă degradată, devenită depozit de moloz. Pe terenul acesta planul municipalităţii este să facă parc și drum de legătură dintre viitorul drum expres și cartier. Valoarea estimată a acestui parc este 1,5 milioane de euro. Acesta urmează să fie realizat dacă proiectul va fi câștigat prin axa de regenerare.

În plenul Consiliului Local, primarul a cerut aleşilor să voteze exproprierile argumentând cu cifre: cei 60 mii euro necesari plus încă maxim 20 mil euro – suma necesară pentru cofinanţare ar atrage fonduri europene în valoare de 100 de milioane de euro.14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor