Fabrica Mercedes pierduta de Timis este aproape de lansarea in productie a primului autoturism

De M. Hoster
Fabrica Mercedes pierduta de Timis este aproape de lansarea in productie a primului autoturism
Germanii de la Mercedes Benz testează în aceste zile prototipul noului model A Klasse, autoturism ce va fi realizat la uzina ridicată de la zero în localitatea maghiară Kecskemet. O uzină care într-o Românie ideală s-ar fi ridicat în judeţul Timiş. Cum problemele întâlnite aici au fost multiple, investiţia de 800 de milioane de euro şi peste 2500 de locuri de muncă sunt acum în Ungaria şi nu în cel mai vestic judeţ al României.

În anul 2008 a apărut pentru prima dată intenţia nemţilor de la Mercedes Benz de a ridica de la zero o fabrică nouă, o unitate superperformantă care să producă noul model A Classe, respectiv urmaşul acestuia, modelul B2. Oamenii concernului german au venit în România, mai precis în zona de vest, special pentru a găsi locaţia ideală pentru ridicarea noii uzine. Zona era ideală, în regiunea Timişoara sunt prezenţi deja mulţi producători de piese auto, iar apropierea de Europa de vest plus costurile mici ale forţei de muncă făceau atractivă locaţia. Iar aceasta era undeva în judeţul Timiş, pe drumul ce leagă Timişoara de Arad.

Din păcate, interesele imobiliare şi de tot felul au ridicat semnificativ preţul terenurilor unde ar fi fost situată noua fabrică. Nemulţumiţi de lipsa de seriozitate a românilor, nemţii au decis să rămână în Ungaria. Răspunsul diplomatic oferit de Mercedes Benz s-a referit la lipsa unei infrastructuri de calitate. Dacă autorităţile naţionale din Ungaria au stabilit ca ridicarea noii fabrici Mercedes să fie prioritate naţională, în ţara noastră autorităţile nu au fost capabile să ofere nici un sprijin pentru ridicarea noii fabrici. Şi iată cum industria auto maghiară construieşte autoturisme Audi şi Mercedes, iar cea din România Ford şi … Logan. Ca să nu mai vorbim de unităţile de producţie pentru Opel, respectiv cea pentru Suzuki, funcţională încă din 1991.

Pentru a vedea diferenţa de abordare dintre strategia românească şi cea din Ungaria, să spunem că vecinii noştri au realizat o linie de cale ferată special pentru noua unitate de producţie. La jumătatea lunii martie a anului trecut a fost demarată construcţia pentru noua cale ferată. Cât despre drumurile rutiere… Kecskemet este oricum situată pe autostrada ce leagă Szeged de Budapesta.

Lucrările la uzina de la Kecskemet sunt finalizate, iar în aceste zile Mercedes face primele teste cu noul A Classe, autoturismul care va intra în producţie în scurt timp. Fabrica situată la 80 de kilometri de Budapesta va avea o capacitate de 100.000 de unităţi şi oferă locuri de muncă pentru 2500 de oameni.

Primele autoturisme Mercedes Benz ce ar fi putut purta marca Banatului vor ieşi pe poarta unităţii de la Kecskemet în luna februarie a noului an.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !