Fac economie cu genericele

Fac economie cu genericele
Unii bolnavi ne-au semnalat că nu mai beneficiază de anumite medicamente pentru boli cronice din programele de sănătate (diabet, tuberculoză, HIV/SIDA, afecţiuni oncologice, hemofilie, transplant).Informaţia este parţial adevărată. Din 1 septembrie, Ministerul Sănătăţii a schimbat metodologia de calcul a preţurilor de decontare pentru medicamentele care se acordă, gratuit, bolnavilor în cadrul programelor naţionale de sănătate.

Astfel că bolnavii cu afecţiuni cronice din programele naţionale de sănătate sunt în continuare trataţi gratuit, doar că ei primesc medicamente generice (cele mai ieftine din toate existente ce au aceeaşi substanţă activă şi efect similar).

Dacă pentru o afecţiune sunt mai multe medicamente generice cu aceeaşi substanţă activă şi deci acelaşi efect, bolnavii îl vor primi pe cel mai ieftin. Numai dacă bolnavilor li se recomandă un medicament mai scump decât cel generic acordat gratuit şi ei consideră că au nevoie de el, vor trebui să plătească diferenţa.

De medicamente inovative, scumpe, vor beneficia bolnavii numai atunci când pentru anumite afecţiuni nu există un generic. În acest caz, bolnavii cronici vor primi, gratuit în totalitate, medicamentul inovativ, indiferent de costul acestuia.

Mulţi bolnavi, bani puţini

Măsura a fost luată nu neapărat din pricina crizei, cât din cauza creşterii numărului de bolnavi cronici. “Deoarece sunt medic şi pentru mine pacienţii sunt cei mai importanţi, de la început aş vrea să subliniez că, bolnavii trataţi în cadrul programelor naţionale de sănătate, vor beneficia, ca şi până în prezent, de tratament gratuit. În ultimii ani, consumul medicamentelor pentru boli cronice a crescut în raport cu fondurile pe care le avem disponibile. Vrem să încurajăm folosirea medicamentelor generice, adică a acelor medicamente cu costuri mai mici, dar cu efecte terapeutice similare cu ale medicamentelor inovative”, a explicat zilele trecute ministrul bihorean, Ritli Ladislau.

Pe de altă parte, acordarea de medicamente generice va fi în măsură să economisească niscaiva bani (aproximativ 150 000 000 lei/anual), apreciază experţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Economisirea aceasta se înscrie în lista de măsuri pe care ministrul vrea să le ia pentru a opri pierderile din sistem. La învestire, preşedintele Traian Băsescu l-a avertizat pe dr. Ritli că Sănătatea nu va mai primi curând niciun leu în plus şi că e problema Ministerului să facă bani prin oprirea robinetelor de scurgere din sistem.

Otilia Sandor



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !