Fac reformă în alimentaţie

Fac reformă în alimentaţie
Şi-a propus reformarea gastronomiei cu păstrarea caracterului tradiţional, conform sloganului „Două ţări, un scop, succes comun!” Este vorba de Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea şi “Eötvös József Szakképző Iskola és Specialis Szakiskola” din Berettyóújfalu.

În sala de mese a Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul” Oradea, a avut loc festivitatea de deschidere a proiectului: „Gastro-reform  – Tradiţii şi reformă în alimentaţie “ în cadrul programului de Dezvoltare Transfrontalieră România-Ungaria, finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională .

Valoarea proiectului este de 123.799,60 EURO. Activităţile proiectului vor fi coordonate de un colectiv de profesori de la Colegiul Tehnic „ Mihai Viteazul”: Nógrádi Márta, Erdei Georgeta, Filimon Ruben, Kusnyer Vasile, Nagy Aurelia, Radu Florica, Pop Teodora, Catona Valeria şi vor antrena estimativ 250 de elevi. Cele două colective de profesori şi elevi au mai cooperat şi până în prezent derulând proiecte legate de specificul naţional, dar şi de tradiţiile gastronomice ale Euroregiunii Bihor-Hajdu-Bihar. Prezentul proiect are ca şi obiectiv primordial formarea unei viziuni corecte asupra problemei alimentaţiei sănătoase şi al rolului jucat de acesta în asigurarea unei vieţi calitativ superioare.„Colaborarea dintre cele două şcoli e veche din 2006. Şi am câştigat  până acum şi alte proiecte transfrontaliere care se referă la specificul culinar în zona transfrontalieră, un altul  despre sărbătorile tradiţionale care unesc popoarele, al treilea cu tema «Tradiţiile gătitului în aer liber» , astfel încât acum suntem pregătiţi să facem reformă”,a spus Ruben Filimon, directorul Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul” cu prilejul lansării proiectului.

Pachete de activităţi

În cadrul proiectului se vor realiza mai multe pachete de activităţi: un sondaj de opinie în rândul unui eşantion de 2000 de chestionaţi, pentru a ne forma o părere despre interesul populaţiei şi nivelul de cunoştinţe referitoare la alimentaţia raţională şi sănătoasă; culegerea unor reţete tradiţionale şi reformiste specifice zonei, care după prelucrare vor constitui baza unui reţetar bilingv, respectiv al paginii interactive bilingve web; popularizarea necesităţii reformării gastronomiei prin prezentări  ţinute elevilor la şcoli, concursuri de gătit pentru elevi, prezentări ale unor maiştri bucătari şi organizarea unor cine reformiste la restaurante, schimb de experienţă prin activităţi practice şi excursii tematice comune ale elevilor celor două şcoli partenere. „Pe baza cunoştinţelor şi a experienţei dobândite se va alcătui un material auxiliar care va putea fi utilizat în procesul instructiv-educativ atât de profesori, cât şi de elevi”, spune Ruben Filimon.

Veronica Bursasiu



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase