Facilităţi pe timp de criză

Ioan Mihaiu
Ioan Mihaiu
Contribuabilii pot solicita amânarea la plată a obligaţiilor fiscale.

Veşti bune pentru contribuabili pe timp de criză. Legea privind aprobarea OUG nr.92/2009 pentru amânarea la plată a obligaţiilor fiscale neachitate la termen ca urmare a efectelor crizei economico-financiare s-a publicat în M.Of. nr.800/24.11.2009, aducând şi o serie de modificări şi completări ordonanţei de urgenţă.

Condiţii

Potrivit informaţiilor primite de la Ioan Mihaiu, directorul coordonator al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor, contribuabilii pot solicita amânarea la plată  a obligaţiilor fiscale restante în ultima zi a lunii anterioare depunerii cererii dacă îndeplinesc simultan mai multe condiţii. În primul rând trebuie să fi depus toate declaraţiile fiscale, să nu aibă înscrise fapte în cazierul fiscal şi să nu se fi stabilit răspunderea potrivit Legii nr.85/2006 privind procedura insolvenţei şi/sau răspunderea solidară potrivit OG nr.92/2003 privind Codul de procedură fiscală.

„În termen de 15 zile de la data comunicării Deciziei de amânare la plată, contribuabilii constituie garanţii şi/sau prezintă bunuri în vederea instituirii măsurilor asiguratorii”, a precizat Ioan Mihaiu. Acestea vor reprezenta 20% din suma amânată la plată şi dobânzile datorate pe perioada amânării la plată, dacă amânarea se acordă pe o perioadă de până la trei luni inclusiv. Dacă perioada amânării este mai mare de trei luni, garanţia este de 40% din suma amânată la plată şi dobânzile datorate pe perioada amânării. „Facem menţiunea că nivelul dobânzii este de 0,05% pentru fiecare zi a perioadei de amânare la plată, începând cu data emiterii deciziei, în condiţiile respectării înlesnirii şi perioada maximă de amânare la plată a obligaţiilor fiscale restante este de şase luni”, a subliniat directorul DGFP Bihor. Cererile de amânare la plată a obligaţiilor fiscale restante se pot depune până la data de 30.06.2010, la administraţiile fiscale la care contribuabilii sunt înregistraţi plătitori de impozite, contribuţii sociale şi taxe.

Dan  Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !