Factura mica, la pachet cu amenda…

79Comentarii
Factura mica, la pachet cu amenda…
Inspectorii de la Urbanism stârnesc vânzoleală-n cartiere, cu verificarea la izolarea termică.

Funcţionarii de la Urbanism au ieşit în cartiere, la vânătoare de orădeni care şi-au izolatapartamentele din blocuri cu polistiren, pe porţiuni reduse din faţadă. „În urma verificărilor în teren, efectuate de inspectorii Compartimentului Disciplină în Construcţii din cadrul Primăriei s-a constatat că lucrările de anvelopare a blocurilor sunt făcute fără forme legale, pe porţiuni de faţadă – pe un apartament, pe două apartamente etc., ceea ce nu corespunde din punct de vedere estetic”, se arată într-un comunicat al Primăriei.

Cer autorizaţie de construcţie

Reprezentanţii administraţiei susţin că învelirea parţială cu polistiren a unei faţade este ilegală în absenţa unei autorizaţii de construcţie emisă de Arhitectul Şef. Încălcarea Legii 50/1991 se pedepseşte cu amendă de la 1.000 la 100.000 de lei precum şi dispunerea de măsuri pentru readucerea la starea iniţială a faţadei clădirii, adică demontarea placărilor executate.

„Am identificat undeva la 40 de apartamente în situaţia asta dar încă nu am periat tot oraşul. Am doar trei oameni care fac treaba asta şi au lucrat până acum, în Nufărul şi au început acum în Rogerius”, spune Lucia Iacob, arhitect şef al Oradiei. Acesta spune că primele reacţii ale celor atinşi de somaţii sunt de evidentă nemulţumire şi iritare.

„Eu am văzut că şi-au făcut apartamentul cu polistiren chiar o familie care lucrează la Primărie, unii care stau în blocul Cicero. De unde să visez eu că e ilegal. Şi oricum, Primăria bagă bani ca să izoleze blocuri întregi, de ce să belesc eu jos polistirenul de pe pereţii mei. Am dat 80 de lei pe metru pătrat ca să am acuma ce da jos numai pentru că vecinii mei nu înţeleg la ce e bună treaba asta sau nu au bani?!”, se miră nemulţumit Marian Arinton, rezident al unui apartament izolat individual în Rogerius.

„Fenomen ce trebuie stopat”

„Măsurile sunt corecte. Izolarea cu polistiren a unor porţiuni de pereţi exteriori la blocurile din Oradea e un fenomen care trebuie stopat. Pe lângă denivelările din faţade, mai sunt cazuri în care porţiunile izolate mai sunt şi zugrăvite în culori ţipătoare. Izolarea parţială este ilegală prin lege deci nu o putem autoriza”, spune primarul Ilie Bolojan în sprijinul acţiunii.

„În situaţia în care membrii asociaţiei de proprietari nu ajung la un consens privind reabilitarea întregii clădiri este posibilă placarea cu polistiren pe interiorul apartamentului, lucrare ce nu necesită obţinerea unei autorizaţii de construire”, invită Municipalitatea…

Cristina Ghilea79Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor