Facultatea de Arte Vizuale, în pericol

Facultatea de Arte Vizuale, în pericol
Functionarea Facultatii de Arte Vizuale în incinta Cetatii e amenintata din nou. Din cauza unei expertize potrivit careia în spatiul în care functioneaza facultatea exista un pericol iminent de prabusire s-a cerut evacuarea Facultatii de Arte Vizuale din Cetate.

„Inspectorii în Constructii considera ca starea în care se afla Cetatea pune în pericol actul de învatamânt, iar eu, ca administrator, nu pot sa-mi asum responsabilitatea în eventualitatea unor accidente”, arata Marcel Bolos în demersul sau pentru evacuarea institutiei de învatamânt. Directorul API asteapta acum sa primeasca un termen de judecata de la Tribunal.

Vrea inspectori neutri

„Am atacat, punct cu punct, expertiza celor de la Inspectia în Constructii. Vom apela la inspectori neutri. Altfel, îmi ramâne numai sa stau în strada cu studentii”, spune decanul Facultatii de Arte Vizuale din Oradea, Cornel Durgheu. Declaratia decanului vine dupa ce marti a avut loc o noua tentativa de a evacua Sectia de Pictura a Facultatii din Cetate.

„De frica unui proces penal, responsabilii Universitatii sunt gata sa cedeze la presiunile Primariei. În acest context, cei de la Primaria Oradea si un reprezentant al Universitatii de la Administrativ s-au prezentat cu tractorul si remorca sa-i scoata pe studentii de la Pictura afara, cu lucrari si sevalete.

Aceasta în conditiile în care acest corp ne-a fost atribuit noua, spune decanul Cornel Durgheu. Cu toate acestea, as fi dispus sa ies din acest pavilion si sa-mi desfasor activitatea la etajul doi. Avem însa nevoie de timp si de fonduri pentru a face lucrari de reabilitare”.

Lupta pe fonduri UE?!

De mai bine de sapte ani se deruleaza o lupta surda între Primaria Oradea si Facultatea de Arte Vizuale pentru spatiile din Cetate. Primul care a fost amenintat cu evacuarea a fost chiar decanul Durgheu, pentru spatiul în care acesta îsi are atelierul de sculptura. Decanul se foloseste si acum de atelier, desi spatiul a ramas una din tintele Primariei.

„Cetatea este patrimoniu national, nu face parte din patrimoniul Primariei. Primaria Oradea o administreaza doar. Adevarata miza sunt fondurile ce vor fi alocate pentru reabilitarea Cetatii. Pâna acum, acestea ar însuma 38 milioane de euro. Din 2007, toate fondurile se vor derula prin fundatii. Aceasta e miza pentru care lupta cei ce vor sa ne evacueze”, spune decanul Durgheu.

Veronica Bursasiu
Calin Corpas