Facultatea de Medicina vrea independenta

Facultatea de Medicinã si Farmacie doreste sã se desprindã din Universitatea Oradea. O propunere în acest sens, formulatã de conducerea facultãtii, a fost înaintatã recent Senatului universitãtii.

Aceasta este cea de-a treia tentativã a Facultãtii Medicinã si Farmacie de a se constitui într-o institutie de învãtãmânt superior de sine stãtãtoare. Prorectorul Cornel Antal considerã cã sunt sanse reduse ca Senatul sã dea undã verde initiativei.

„E un dezastru financiar la Medicinã, sunt falimentari. Dacã nu-i ajutã Universitatea, ei mor financiar, nu au cum sã plãteascã salariile”, ne-a declarat prorectorul. Cauza de bazã a situatiei financiare precare este numãrul exagerat de mare al cadrelor didactice. La Facultatea de Medicinã si Farmacie lucreazã aproximativ 500 de cadre didactice, raportul profesor-student fiind 1-5. Comparativ, la Universitatea de Medicinã si Farmacie „Iuliu Hateganu” din Cluj raportul cadru didactic-student este 1-9.

„Nici Clujul nu stã pe roze”, afirmã Cornel Antal. Pentru a putea sustine corpul didactic supradimensionat, facultatea scolarizeazã un numãr mare de studenti plãtitori de taxã de scolarizare. Problema este însã cã taxa de scolarizare, 600 euro, nu acoperã cheltuielile generate de acestia, care se cifreazã la aproximativ 1.000 euro/an.

Conducerea Universitãtii doreste sã redreseze treptat Facultatea de Medicinã si Farmacie, astfel încât sã nu facã nu rãu cadrelor didactice de acolo, spune Cornel Antal.

Pengo Zoltan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !