Faliment în 28 de primării

5Comentarii
Faliment în 28 de primării
ARAD – Unele primării din judeţ nu au plătit nici măcar salariile angajaţilor şi cheltuielile de întreţinere.

Sunt în pragul falimentului. Este vorba de cel puţin 28 de primării din judeţul Arad care au cerut deja Guvernului bani pentru supravieţuire. Numărul celor de pe lista cu probleme va creşte în scurt timp, fapt confirmat de CJA. În absenţa unei rectificări bugetare, aşteptate de la începutul anului şi luată în calcul chiar la întocmirea bugetelor locale, autorităţile vor intra în „colaps”.

Este primul an în care Guvernul nu a trecut încă la rectificări. Nimeni nu mai aşteaptă acum miracole de la executiv, cum ar fi bani de investiţii noi, ci doar ca rectificarea din toamnă, dacă acesta va avea loc, să aducă banii necesari supravieţuirii (echilibrarea bugetelor locale). Până atunci, zeci de primării nu au cu ce îşi plăti angajaţii, curentul sau apa consumată de instituţiei.

Primăriile şi-au gândit bugetul până în toamnă, mizând pe rectificările Guvernului, iar acestea nu au venit încă. Între timp, subiectul este unul de scandal politic local. Liberalii, în frunte cu Mihai Calimente, în acuză cu acte pe preşedintele CJA că nu dă drumul la notele de fundamentare prin care primăriile liberale cer bani, ci le ţine prin sertar, în timp ce Nicolae Ioţcu ne arată 28 de note de fundamentare cu solicitări ale primăriilor pediste, liberale etc. pe care le-a semnat. Suma cerută de primăriile din Zerind, Socodor, Lipova şi alte 25 este de 530 de miliarde de lei vechi!

Falimentul primăriilor nu îşi găseşte explicaţia, potrivit preşedintelui CJA,  doar în absenţa rectificării, ci şi în faptul că, din martie, taxele pe tranzacţii imobiliare şi cele notariale nu mai reprezintă venituri la bugetul local, ci au fost luate de centru, deşi bugetele iniţiale au fost construite luând în calcul şi aceste sume.

La găurile date bugetelor primăriile se adaugă şi sumele imense pe care profesorii le-au câştigat în instanţă, plătite tot din bugetul local.

Primii la ceartă

Războiul dintre PNL şi PD-L pe tema banilor de care au nevoie autorităţile locale este, însă, unul politic. După ce liberalii  l-au acuzat de preşedintele CJA că sabotează primăriile care nu sunt ale PD-L, refuzând să le semneze solicitările (fără semnătura acestuia actele nu pot pleca la Bucureşti), ieri, Ioţcu s-a arătat curios câţi bani va aduce Calimente pentru Arad, alţii decât cei care vor veni la rectificarea de buget. Până una alta, angajaţii unor primării din judeţ nu şi-au văzut salariile de trei luni.

A.B.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor